Uklonit će se veći dio hotela Marjan i izgraditi novi

21.02.2023.

16:42

Autor: HRT/A.V./Hina

Predstavljanje projekta obnove hotela Marjan

Predstavljanje projekta obnove hotela Marjan

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Adris grupa iz Rovinja kani do proljeća 2026. godine obnoviti hotel Marijan u Splitu tako što će se ukloniti veći dio postojećeg hotela i izgraditi novi, što će koštati više od 100 milijuna eura, najavljeno je u utorak na predstavljanju tog projekta.


- Morat ćemo većim dijelom ukloniti postojeću građevinu i izgraditi novi hotel. Procjenjuje se da će to koštati više od 100 milijuna eura, rekao je predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović.


Kaže da je ishođena građevinska dozvola za početak radova te bi do kraja ove godine trebalo biti završeno uklanjanje postojeće strukture hotela Marjan, nakon čega će uslijedi gradnja novog hotela koji bi prve goste trebao primiti u proljeće 2026. godine.


- Hotelu Marjan bit će vraćen njegov prvobitni oblik u najvećoj mogućoj mjeri, rekao je Popović. 


Za projekt arhitekture hotela Marjan, kako je rečeno na predstavljanju, zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, a interijera hotela Lissoni Architettura iz Milana s kojima je Adris realizirao i gradnju Grand Park hotela u Rovinju.


Po završetku obnove, istaknuto je, hotel Marjan bit će kategorije pet zvjezdica i imati 285 smještajnih jedinica. Rasprostirat će se na 15 etaža: od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta.


Uklanjanje postojećeg i izgradnja novog hotela su veliki građevinski posao te je Popović pozvao građane koji žive u blizini na strpljenje idućih nekoliko godina.


- Nastojat ćemo da građevinski radovi što je moguće manje uznemiravaju građane, rekao je.


Naglasio je kako je kapital kojim će se financirati građevinski radovi isključivo hrvatski te da je riječ o investiciji većoj od 100 milijuna eura, jednoj od najvećih u Hrvatskoj.


- U ovom velikom projektu doći će do zaduživanja, ali to je pokriveno našim kapitalom, dodao je. 


Ledenko: Adris još nije vlasnik; Popović: Adris je postupao prema zakonu 


Tijekom predstavljanja projekta, predstavnik malih vjerovnika u stečajnom postupku koji se vodi u vezi s hotelom Marjan, Anto Ledenko, zatražio je da se tim vjerovnicima namiri četiri milijuna eura rekavši da se u vezi hotela Marjan vodi nekoliko sudskih postupaka, spomenuvši kazneni i upravni postupak.


On tvrdi da Adris grupa zbog tih postupaka još nije vlasnik hotela Marjan.


- Kako će se dogovoriti Ante Vlahović i Željko Kerum u odnosu na štetu od 60 do 70 milijuna eura u stečajnom postupku, to nije naš problem, rakao je Ledenko, potražujući četiri milijuna eura za male vjerovnike.


Popović je kazao kako je Adris grupa postupala prema zakonu.


- U ovom trenutku ne mogu vjerovati da smo ostali nekome nešto dužni. Bude li kakvih formalno-pravnih poteškoća, neka institucije rade svoje posao, dodao je Popović


U stečajnom postupku nad dužnikom Adriatic (većinski vlasnik Željko Kerum), rješenje Trgovačkog suda u Splitu kojim se Adris Grupi dosuđuje vlasništvo nad splitskim hotelom Marjan, postalo je pravomoćno.


Popović je otklonio mogućnost da se Adris grupa angažira na prevladavanju poteškoća sa Spaladium arenom.


- Teško, mi se sada držimo turizma, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!