Ukrajina može izvoziti u EU i idućih godinu dana bez carina i kvota

28.04.2023.

14:03

Autor: M.Š./Hina/HRT

Brodovi prevoze žitarice kod Bospora

Brodovi prevoze žitarice kod Bospora

Foto: Umit Bektas/File Photo / REUTERS

Vlade zemalja članica Europske unije u petak su se složile produljiti suspenziju carina i kvota na ukrajinski uvoz na godinu dana, kako bi pomogle njezinom gospodarstvu tijekom rata s Rusijom.

Švedska, koja trenutno predsjeda EU-om, priopćila je da su veleposlanici EU-a pristali na produljenje suspenzije.

Europska unija ukinula je carine po prvi puta na godinu dana u lipnju prošle godine.

Suspenzija svih carina dovela je do nezadovoljstva među poljoprivrednicima što je kulminiralo zabranom uvoza nekih žitarica iz Ukrajine početkom travnja u Poljskoj i Mađarskoj.

Prije nego je Rusija započela rat u Ukrajini u veljači 2022. godine, Ukrajina je već imala koristi od ukidanja većine carina EU-a, prema sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine koji se primjenjuje od 2016. godine.

Međutim, EU je ipak zadržala carine i kvote prema tom sporazumu na najosjetljivije poljoprivredne proizvode iz Ukrajine kao što su meso, mliječni proizvodi, šećer i neke žitarice.

Europska komisija sada je predložila plaćanje kompenzacije poljoprivrednicima u pet zemalja koje graniče s Ukrajinom te dopuštenje tim zemljama da zabrane domaću prodaju određenih žitarica iz Ukrajine, dok istovremeno omogućuju njihov tranzit za izvoz na druga mjesta.

Odbor za trgovinu Europskog parlamenta u četvrtak je velikom većinom podržao obustavu uvoznih carina na još godinu dana prije glasanja u svibnju pred skupštinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!