Ukrajina nacionalizirala pet strateških kompanija

07.11.2022.

17:29

Autor: P.F./Hina

Ministarstvo obrane, Ukrajina,

Ministarstvo obrane, Ukrajina,

Foto: Sarakhan Vadym / Shutterstock

Ukrajinsko ministarstvo obrane preuzelo je udjele u pet strateških kompanija u skladu sa zakonom o ratnom stanju, objavila su tri visoka ukrajinska dužnosnika.

Odluka je donesena na sastanku visokih dužnosnika za sigurnost 5. studenoga i stupila je na snagu sljedeći dan, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na brifingu.

Jaroslav Železnjak, prvi zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za financije, poreznu i carinsku politiku, rekao je da je Ukrajina za potrebe države u ratu nacionalizirala privatne udjele u pet strateških kompanija, uključujući proizvođača motora i energetsku tvrtku.

Nacionalno povjerenstvo za vrijednosne papire i tržište dionica nacionaliziralo je udjele u vlasništvu privatnih ulagača zbog izvanrednog stanja, pojasnio je Železnjak.

Objavio je tekst, kako je rekao, dokumenta povjerenstva u kojem se navodi da je riječ o proizvođaču motora Motor Sich, energetskim tvrtkama Ukrnafta i Ukrtatnafta, proizvođaču vozila AvtoKrAZ i proizvođaču transformatora Zaporozhtransformator. Tvrtke su bile u djelomičnom vlasništvu države i povezane su s istaknutim poslovnim ljudima Igorom Kolomojskim, Vjačeslavom Bohuslavom i Kostiantinom Ževagom.

O nacionalizaciji su odvojeno izvijestili medijska kuća Ekonomična Pravda, pozivajući se na neimenovani izvor, i ukrajinska novinska agencija Interfax koja je objavila da je dobila kopiju dokumenta.

U dokumentu koji je objavio Železnjak navodi se da će nacionaliziranim udjelima, čija veličina nije navedena, upravljati ministarstvo obrane. Dodao je da će poslovni ljudi dobiti odštetu u roku od godinu dana od završetka ratnog stanja.

Ratno stanje uvedeno je u veljači kada je Rusija napala Ukrajinu, podsjeća Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!