Ukrajina najavila izvoz žitarica "od ovog tjedna"

25.07.2022.

16:17

Autor: Hina/HRT

Izvoz žitarica

Izvoz žitarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajina je u ponedjeljak najavila izvoz prvih pošiljki žitarica "od ovog tjedna", slijedeći odredbe sporazuma s Moskvom i usprkos subotnjem bombardiranju Odese, glavnog ukrajinskog lučkog grada.

- Očekujemo da će sporazum profunkcionirati u sljedećih nekoliko dana i predviđamo da će se također u nadolazećim danima u Istanbulu uspostaviti centar za koordinaciju. U tijeku su pripreme da sve počne ovaj tjedan, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Najveću prepreku vidi u mogućem ruskom bombardiranju Odese, kao što se dogodilou subotu, no Rusija tvrdi da napadi na Odesu nisi prepreka izvozu ukrajinskih žitarica i provedbi sporazuma potpisanog pod okriljem UN-a.

Meta napada je "isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica", tvrdi Kremlj.

Kubrakov je međutim pozvao jamce sporazuma, Tursku i UN, da zajamče sigurnost ukrajinskih konvoja.

- Ako strane ne mogu zajamčit sigurnost, to neće funkcionirati", upozorio je ukrajinski ministar.

Izvoz također priječe i morske mine koje su u Crnom moru posijale ukrajinske snage kako bi se zaštitile od napada ruskih amfibija.

Kubrakob ističe da će biti razminirat samo prolaz koji je neophodan za isplovljavanje brodova.

Konvoje će pratiti ukrajinski brodovi, a uz žitarice će se prevoziti i umjetna gnojiva. Izvoz žitarica će prvo krenuti iz luke Čornomorsk, na jugozapadu, a potom iz Odese i luke Pivdeni.

Sporazum Rusije i Ukrajine će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!