Ukrajinci iza prve crte hrvatskog turizma

31.03.2018.

17:11

Autor: I.Đ./D.M./HRT

default error photo
Budući da Hrvati sve manje žele raditi na Jadranu a broj hotela stalno raste, Vlada je odobrila 4660 kvota za turizam no ni tu izgleda ne ide po planu.
U ovom dijelu godine turisti u Split u pravilu dolaze samo zrakoplovima Turistička zajednica dočekuje ih uskršnjim radionicama i dekoracijama. Sutra će tu blizu na Prokurativima biti organiziran i slasni uskrsni doručak za tisuće koje su ovog blagdana odabrale Split za svoj proljetni odmor. U statistikama je najviše individualaca a u grupama su to i dalje gosti s dalekih azijskih tržišta.

Budući su informacije o povećanom bookingu za samo ljeto već dostupne javnosti a uskoro se otvaraju novi hoteli najviše se govori o zapošljavanju i nedostatku radne snage i naravno o radnim kvotama koje je odobrila Vlada za inozemnu radnu snagu kao vatrogasnu mjeru.

Novi dizajnerski hotel pokraj Trogira iskopan je gotovo u stijeni. Green-field investiciju vrijednu 8,5 milijuna eura financirala je i Europska unija. Bruxellesu se svidjela ideja promicanja zdravog života. Hotel goste privlači i zdravstvenim turizmom kroz 'paleo/LCHF' restoran. Radnici su iz cijele Hrvatske a šefica kuhinje u maleni je Trogir stigla iz velikog Zagreba. No nisu svi bili tako sretni u pronalasku kvalitetne radne snage kao u Trogiru.

Budući da Hrvati sve manje žele raditi na Jadranu a broj hotela stalno raste, Vlada je odobrila 4660 kvota za turizam no ni tu izgleda ne ide po planu. Zasad je u postupku negdje oko 890 kvota, što ne znači da imamo dovoljno radne snage - to jednostavno znači da su tržišta s kojih tražimo djelatnike iscrpljena. Pojednostavljeno, neće nas spasiti ni susjedna Bosna a ni Srbija. Sad se spominje Ukrajina. Struka tvrdi - zbog govornih barijera riječ je o pomoćnim poslovima daleko iza prve crte hrvatskog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!