Ukrajinci koji rade u Vukovaru zabrinuti za svoje obitelji

17.03.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Regionalni dnevnik/HRT

 Sergiy Yevenko

Sergiy Yevenko

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ukrajinski poduzetnik Sergiy Yevenko koji je prije godinu dana u Vukovaru otvorio pogon za preradu gume zabrinut je za događaje u domovini. Njegova obitelj sada je na sigurnom no supruge i djeca Ukrajinaca koji rade u ovom vukovarskom pogonu u velikom su strahu.

U pogonu Sergiya Yevenka u Vukovaru od prošle se godine reciklira guma od kaučuka. Zaposleno je 20 radnika, ima dosta sirovine i posla pa ima u planu početi s radom i u drugoj smjeni.

U posao je osim Slavonaca uključio i sunarodnjake. Vadym Sicharuk je došao prošle godine iz Kijevske regije, iz Bele Crkve. Sve je, kaže - bilo dobro dok se nije dogodio rat. Jer u Beloj Crkvi su mu supruga i djeca. Vijesti koje stižu kaže, nisu dobre - neprekidno se puca i sirene se oglašavaju.

Vukovarci s njima suosjećaju. Jer i sami su prošli ratnu golgotu. "Nažalost isti scenarij. Narod pati", "Rat nikom ništa dobro nije donio", samo su neki od komentara Vukovaraca.

Mnogima je rat oduzeo gotovo sve

- Pola mi familije živi u Rusiji. I čudna mi je tako velika propaganda u Rusiji. Mi ih zovemo, pričamo i oni kažu - vi to sami sebe napadate. To je strašno. Ako nema sporazuma između porodice, šta da kažemo kad se ljudi ne poznaju, kaže Sergiy Yevenko.

A on je spreman odreći se dijela zarade kako bi pomogao izbjeglima iz Ukrajine, barem da plate režije ljudima kojima treba pomoć. U teškim vremenima ljudima koji su izgubili sve, kaže, svaka pomoć mnogo znači.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!