08:38 / 20.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Ukrajinska kriza srušila burzovne indekse

Wall street

Wall street

Foto: ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer ulagače zabrinjavaju ukrajinska kriza i predstojeće povećanje kamata američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 1,9 posto, na 34.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,6 posto, na 4.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 13.548 bodova. Oštar pad indeksa posljedica je jačanja napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 posto, na 15.042 boda, a pariški CAC 1,2 posto, na 6.929 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,1 posto, na 27.122 boda.

Bijela kuća danima poručuje da je mogućnost ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka, posebice nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti počeli optuživati jedni druge za napade uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu. Rusija niječe da planira invaziju, ali je poručila da bi mogla poduzeti neku vojno-tehničku akciju.


Inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u 40 godina

To je dodatno zabrinulo ulagače, koji su ionako već tjednima nesigurni jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke središnje banke, s obzirom da je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u 40 godina. Prvo povećanje kamata očekuje se u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a do kraja godine moglo bi uslijediti povećanje kamata još u tri ili četiri navrata.

Tržište je konfuzno, zbog Ukrajine, zbog neizvjesnosti po pitanju koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamata... Zbog toga su snažni poslovni rezultati kompanija u drugom planu, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls&Snyder.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju. Od 417 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za četvrto tromjesečje prošle godine, njih 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!