Ukrajinski izvoz žitarica u ovoj sezoni povećan na 2,56 milijuna tona

07.08.2023.

12:03

Autor: Hina/HRT/R.S.

Proizvodnja žitarica

Proizvodnja žitarica

Foto: arhivska fotograija / Shutterstock

Ukrajinski izvoz žitarica dosegnuo je u dosadašnjem tijeku aktualne sezone, koja je započela u srpnju 2023. a završava u lipnju 2024. godine, 2,56 milijuna metričkih tona, dok je u istom razdoblju prošle sezone bila 2 milijuna tona, podaci su ukrajinskog ministarstva poljoprivrede objavljeni. 


Ukupno je dosad izvezeno iz Ukrajine 1,27 milijuna tona kukuruza, 977.000 tona pšenice i 329.000 tona ječma.

Inače, u cijeloj prethodnoj sezoni 2022./23. izvoz je dosegnuo ukupno gotovo 49 milijuna tona, premašivši 48,4 milijuna tona iz prethodne sezone.

Većina izvoza obavljena je putem crnomorskih luka, zahvaljujući sporazumu kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska iz srpnja prošle godine, u nastojanju da se riješi svjetska prehrambena kriza pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu i blokadom ukrajinskih luka.

Međutim, Rusija je taj sporazum napustila 17. srpnja ove godine, nakon što je navela da njezini zahtjevi za ublažavanjem sankcija na njezin izvoz žitarica i gnojiva nisu ispunjeni. Moskva se također požalila da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žitarica. Ukrajinski izvoz je pogođen takvom odlukom Rusije, no ministarstvo nije dalo podatke o intenzitetu izvoza otkako je dogovor propao.

Ukrajina je do rata bila veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali joj je proizvodnja žitarica u kalendarskoj 2022. godini pala na oko 53 milijuna tona, u odnosu na rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini. Ukrajinsko ministarstvo je objavilo da bi ovogodišnji urod žitarica mogao biti oko 46 milijuna tona žitarica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!