Ukrajinski poljoprivrednici nadaju se otvaranju luka

23:01 / 28.05.2022.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT

Ukrajinski poljoprivrednici nadaju se otvaranju luka

Ukrajinski poljoprivrednici nadaju se otvaranju luka

Foto: Dnevnik / HRT

Ruska invazija praktički je zaustavila izvoz iz Ukrajine. Najteža je situacija u poljoprivredi. Ukrajina, naime - 75 posto žitarica izvozi - od čega čak 90 posto morskim putem. Međutim, Rusija već treći mjesec blokira Azovsko i Crno more pa je u skladištima diljem Ukrajine - više od 20 milijuna tona usjeva koji ne mogu do potrošača diljem svijeta.

Prostrana polja žita na plodnoj ukrajinskoj crnici. Poljoprivrednici obrađuju zemlju usprkos granatama, ali nemaju komu prodati svoj urod. Anatolij Hajvoronski iz okolice Dnjipra ima 2.000 hektara zemlje. Silosi su još puni, za ljetnu žetvu u njima neće biti mjesta.

- Skladišta su u ovo doba godine inače prazna i u njih se sprema nova žetva. Ali vidite kakva je situacija sada. Silosi su i dalje popunjeni 60%. Ove sjemenke suncokreta vrijede više od 600.000 eura, rekao je poljoprivrednik Anatolij Hajvoronski.

Polja žitarica uz cestu na putu prema Izjumu, koji je prije 2 mjeseca pao u ruske ruke. Rusija i Ukrajina proizvode oko trećine svjetskih zaliha pšenice, a Ukrajinci su i glavni izvoznici suncokretova ulja i kukuruza. Zato se poljoprivrednici nadaju otvaranju luka. Bez toga su propali, a i svijetu prijeti nestašica hrane. Ruski ratni brodovi već 3 mjeseca ključne luke drže odsječenima od svijeta - Odesu, Mariupolj, Mikolajiv, Herson, Južni i Čornomorsk. Moskva je objavila da je luka u Mariupolju očišćena od mina i potopljenih brodova.

- Deblokirali smo luku. Crnomorska flota osiguravat će siguran prolaz trgovačkim brodovima u Mariupolj. U ovom trenutku počeo je utovar u prvi brod. Željezo se utovaruje za Rusiju, rekao je Vadim Astafjev, načelnik tiskovne službe Južnog vojnog okruga.

Rusija je prije tri dana Zapadu ponudila nastavak izvoza u zamjenu za ukidanje sankcija, ali Joe Biden odmah je to odbio. Vladimir Putin to isto danas je ponovio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

"Rusija je spremna pomoći u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", priopćila je vlada Ruske Federacije.

Dok Europa strahuje od galopirajuće inflacije i moguće nestašice hrane, 20 milijuna tona žitarica trune u ukrajinskim silosima i pod otvorenim nebom.

Ukrajinski poljoprivrednici nadaju se otvaranju luka

Ukrajinski poljoprivrednici nadaju se otvaranju luka

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!