15:47 / 18.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u novom Statističkom priopćenju o statistici financijskih računa za treće tromjesečje prošle godine, financijske obveze kućanstava iznosile su 156 milijardi kuna, što je za 1,2 posto više u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

- Ta su kretanja rezultirala povećanjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 420 milijardi kuna, što je 2,6 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećavanja financijske neto vrijednosti ovog sektora, napisali su iz HNB-a.

Iz središnje banke su izvijestili i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila 2.718 milijardi kuna, što je povećanje za 89,1 milijardi kuna u tom tromjesečju, a za 211,9 milijardi kuna u razdoblju od godine dana.

Istodobno su financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile 2.864 milijardi kuna, a povećale su se za 53,3 milijarde kuna u tromjesečju, odnosno za 182,4 milijarde kuna u razdoblju od godine dana, podaci su HNB-a.

U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2021. iznosila je 650 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 14,4 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje za jedan postotni bod u razdoblju od godinu dana, navedeno je.

Nadalje, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 25,4 postotnih bodova u tromjesečju i za 11,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju trećeg tromjesečja 2021. dosegnule razinu od 685 posto godišnjeg BDP-a.

- Time je nastavljeno smanjenje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u prethodnom tromjesečju zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a, napisali su iz HNB-a.

Izvijestili su i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila 767 milijardi kuna, to jest 2,1 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Nadalje, financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.151 milijardu kuna, što je pad od 0,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!