19:26 / 16.04.2021.

Autor: Senka Mošnja, Jasminka Kalčić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Ulaganja u Istri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Premijer Plenković s dijelom Vlade boravio je u Istri, gdje je obišao trenutačne investicije i obećao neke nove. Istaknuo je i da je Istarska županija jedna od najagilnijih u povlačenju europskog novca. Nakon Višnjana, gdje Hrvatske vode i općina grade pročistač sanitarnih voda, premijer je posjetio Pulu.

- Nije ovo bio jedan predizborni govor, tj. razgovor nego je bio sasvim sadržajni, okrenuli smo se budućnosti ovoga kraja, rekao je o. d. istarskog župana Fabrizio Radin


Okrenuli su se najprije problemu nedostatka kadrova u pulskoj bolnici u kojoj je danas 83 zaraženih koronavirusom, najviše dosad.


- Bilo mi je drago čuti razumijevanje premijera koji će razgovarati s ministrom zdravstva i omogućiti da naša bolnica i dalje funkcionira ne samo prema COVID pacijentima nego i prema svim ostalima koji imaju zdravstvene potrebe, kaže Boris Miletić, gradonačelnik Pule.


Požalili su se u Puli i na institucije koje odbijaju zahtjev za otvaranje Medicinskog fakulteta.


- Razumijemo i podržavamo želju župana i gradonačelnika da se pri Sveučilištu osnuje Medicinski fakultet s obzirom i na investiciju u pulsku Opću bolnicu od 750 milijuna kuna, sigurni smo da bi na taj način osnažili i programe Sveučilišta, rekao je premijer Andrej Plenković.


U Puli je potpisan i 37 milijuna kuna vrijedan ugovor o gradnji ribarske iskrcajne luke pokraj Poreča, a izaslanstvo Vlade posjetilo je i Uljanik, kojemu su odobrena 32 milijuna kuna jamstava za kredite. 


- Želimo da oni postupno dođu u situaciju da rade na tržišnim osnovama slično kao što smo učinili za 3. Maj u Rijeci, tim putem, temeljenim na povjerenju, idemo u revitalizaciju proizvodnje ovdje u Puli, rekao je Plenković.


Pri kraju je, čulo se, i prva faza obnove Arheološkog muzeja Istre, najveće investicija u hrvatskoj kulturi u nekoliko posljednjih godina.

- Ovaj prvi dio, najskuplji, 110 milijuna kuna, osiguran je javnim sredstvima Ministarstva kulture i medija i muzeja. Nakon što muzej za mjesec dana dobije uporabnu dozvolu već će se dio programa moći realizirati, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Dok je dio Vlade obilazio jug Istre, na njezinu je sjeveru potpisan sporazum o obnovi derutnog mosta na rijeci Dragonji. Tim najprometnijim graničnim prijelazom u Istri u ljetnim mjesecima prođe 12-ak tisuća vozila na dan. 


- To će krenuti iza turističke sezone, bit će gotovo vrlo brzo, 4 mjeseca, a gradnja novog, po dobivanju projektne dokumentacije, najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


- Još nemamo detalje kako će se odvijati promet za vrijeme radova, no neće stati, vjerojatno će teći naizmjenično, to je granična žila kucavica između Hrvatske i Slovenije, smatra slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovac.


Obnovu i izgradnju mosta kod graničnoga prijelaza Kaštel Dragonja države će financirati s 12 milijuna kuna, u jednakim iznosima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!