Ulaganje u kriptovalute je podložno rizicima

19.03.2022.

07:00

Autor: Darko Santini/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Kriptovalute/Ilustracija

Kriptovalute/Ilustracija

Foto: Ilustracija / Pixabay

U ovim nestabilnim gospodarskim vremenima mnogobrojni građani svoje su ušteđevine pokušali zaštititi raznim vrstama ulaganja. Najpopularnija je još uvijek kupnja nekretnina, no oni skloniji brzoj zaradi ulažu i u sveprisutne kriptovalute, odnosno virtualni novac, no takvo ulaganje podložno je rizicima - ističu stručnjaci.

U posljednjih nekoliko godina sve se više trguje kriptovalutama. S njima možete ostvariti veliku zaradu, ali postoji i druga strana.

- Da li ući u to ili ne, moraju biti veoma oprezni i razmisliti je li pravi trenutak ako se odluče ulaziti u to tržište. Pri tome moraju znati da se to može i oporezivati, objašnjava mr.sc. Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika.

Najveća tvrtka za trgovanje zlatom u Hrvatskoj u svojim poslovnicama više neće provoditi transakcije kupnje i prodaje kriptovaluta za gotovinu jer kažu postoji mogućnost zloupotreba kriptovaluta u ilegalnim aktivnostima.

- Samtramo da gotovinska plaćanja i zamjena za kriptovalute nisu dovoljno regulirani postojećim zakonima i ostavljaju puno prostora za nekakve malverzacije, kaže Davor Žic, direktor marketinga tvrtke za kupoprodaju zlata.

Čak i nogometni klubovi u svoje poslovanje uvode kriptovalute. Riječki drugoligaš Orijent uveo je potpunu novost na tom tržištu po modelu švicarskog poduzetnika.

- Glavna razlika između drugih nogometnih tokena i ovog "orijentovog" je što ovaj možete koristiti za ulaganje u pojedinog klupskog igrača, ističe Michael Hasler, vlasnik marketniške tvrtke.

Tu se računa i na sentimentalnu povezanost navijača s klubom jer čak i ako ne zaradi, navijač je barem pokušao pomoći svojem klubu. No ako vrijednost igrača poraste...

- Ako je nogometaš uspješan, doprinosi rezultatu kluba i ulagač će profitirati prilikom prodaje igrača, kaže Hasler.

Koliko god vam se neka prilika ulaganja u kriptovalute čini zanimljivom treba dva puta promisliti, kažu stručnjaci.

- Ako netko nije vičan tome može doživjeti i ozbiljne udarce i iznenadne šokove na tržištu tog financijskog instrumenta, ističe  Brajković.

Kina je lani zabranila svaki oblik trgovanja kriptovalutama, a većina razvijenih država sve strože regulira taj segment tržišta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!