13:11 / 04.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Ulaganje u proizvođača električnih vozila podiglo Amazonovu dobit

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sundry Photography / Shutterstock

Dobit internetskog maloprodajnog diva Amazona snažno je porasla u četvrtom tromjesečju 2021. godine, poduprta većim prometom i snažnim rastom vrijednosti vlasničkog udjela u američkom proizvođaču električnih automobila Rivian Automotiveu.

Neto dobit Amazona gotovo je udvostručena na kraju 2021., poskočivši na 14,3 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju vrijednosti vlasničkog udjela u Rivian Automotiveu za 11,8 milijardi dolara nakon uvrštenja njegovih dionica u burzovnu kotaciju u studenome.

Neto prihod porastao je devet posto, na 137,4 milijarde dolara. Prihod u Sjevernoj Americi bilježio je isti postotni rast, dosegnuvši 82,36 milijardi dolara. U svijetu smanjen je jedan posto, na 37,27 milijardi dolara.

Najpropulzivniji dio poslovanja bile su mrežne i usluge u oblasku, s rastom prihoda za 40 posto, na 17,78 milijardi dolara. U cijeloj 2021. godini neto dobit porasla je 56,8 posto, na 33,4 milijarde dolara.

Prihod je uvećan 22 posto, na 469,8 milijardi dolara. U Amazonu su ipak upozorili na više troškove poslovanja.

- Kao što se očekivalo tijekom božićnih blagdana, imali smo veće troškove zbog nedostašice radne snage i inflatornih pritisaka, a ti su se problemi zbog omikrona bili prisutni i na prijelazu u prvo (ovogodišnje) tromjesečje, rekao je izvršni direktor Andy Jassy. 

U smjernicama za prva tri ovogodišnja mjeseca uprava očekuje tri do osam posto veći prihod nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, u rasponu od 112 do 117 milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!