20:07 / 29.03.2018.

Autor: J.K./HRT

Uljanik – borba za opstanak

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Objavom strateškog partnera neizvjesnost nije nestala. Radnici Uljanika skeptični su prema poduzetniku Končaru. Ni sindikalisti nisu presretni.
Nakon što je poduzetnik Danko Končar izabran za strateškog partnera brodogradilišta Uljanik, iz Uprave za medije ni riječi. Ministar financija Zdravko Marić poručio je, da poslije te odluke, iz pulskog škvera ne želi više neugodna iznenađenja.

Objavom strateškog partnera neizvjesnost nije nestala. Radnici Uljanika skeptični su prema poduzetniku Končaru.

Ni sindikalisti nisu presretni. Od ponuđenog su, kažu, odabrali najbolje, a od Končara ne očekuju darove, nego stvaranje uvjeta za rad.

Potporu da se možemo izvući iz krize u koju smo zapali, a onda da počne ugovarati brodove da možemo raditi tu djelatnost koju mi, kao sindikati, preferiramo - to je brodogradnja, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca u Uljaniku.

Danko Končar na službenom je putu u Japanu. Kaže kako mu brodogradilište Uljanik ipak nije najveća briga. Pitanje likvidnosti prvenstveno 3. maja, jer je sad riješena, koliko je meni poznato, likvidnost Uljanik brodogradilišta, ali ne i 3. maja, kaže Končar.

U 3. maju kasni proizvodnja, kooperanti i dobavljači traže zaostali novac. Sindikati od Končara očekuju zamah.

Danko Končar pozdravlja najavu osnivanja fonda za brodogradnju. Bez potpore države, smatra, brodogradnja neće opstati. Očekuje od države to i Uprava Uljanika, premda javno još ne izgovaraju. U Vladi time nisu oduševljeni. U siječnju su s jamstvom Uljaniku priskočili u pomoć jer nisu imali alternativu, ali nova iznenađenja, ističu, ne bi željeli.

Danko Končar u Pulu će doći sljedeći tjedna. Uljanik, zahvaljujući kreditu i državnom jamstvu, zasad ima za poslovanje. No, bez Končareve financijske injekcije u pitanje bi došla opstojnost cijele Uljanik grupe i dovršetak 14 naručenih brodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!