13:57 / 16.10.2020.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Uljanik još ne radi, što se čeka?

Foto: arhiva, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: arhiva, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Strpljenje. Često korištena riječ u Uljanikovoj priči koja traje više od dvije godine.
Riječki Treći maj nedavno isporučio je svoj prvi brod nakon puno vremena. A što je s pulskim brodogradilištem? Iako je država dala jamstva - proizvodnja u Puli još nije pokrenuta.

➡️ Kronologija - kako je tonuo Uljanik
➡️ Počela rasprodaja Uljanikove imovine

Osnovana je nova tvrtka Uljanik brodogradnja 1856. Država joj je dala više od 30 milijuna kuna jamstava za pokretanje proizvodnje. Predsjednica uprave nove tvrtke Marija Ružić nije htjela pred kamere. Samir Hadžić jest. Kaže, čeka se idući korak.

Država treba odlučiti o opremi

- U ovom trenutku slijedeći korak koji bi se trebao desiti je prebacivanje opreme. Brodogradilište nije obala nego i alati i strojevi i hale i to je potrebno za nastavak, kaže Samir Hadžić, zaposlenik Uljanik brodogradnje 1856. Za to je potrebna odluka Skupštine vjerovnika, a najveći vjerovnik je država, dodaje.

A predstavnik države u ovom je slučaju Županijsko državno odvjetništvo u Puli. Stečajni upravitelj Uljanik brodogradilište d.d. u stečaju Loris Rak napominje kako se čeka prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Puli za sazivanje Skupštine. Nakon što stečajni sudac dobije taj prijedlog - očekuje se da će se u roku od 15 do 30 dana sazvati Skupština.

Čeka se odluka Vlade za gradnju 514

Dok se čeka, pitanja ostaju. Tko će dovršiti gradnju 514, brod za prijevoz automobila koji se nalazi u Rijeci? Samir Hadžić kaže kako tu odluku treba donijeti Vlada ili ministarstvo po naputku Vlade. Nada se da to nije razlog zastoja. Isto poručuju i lokalni političari.

- Mislim da je dobro da je Vlada donijela odluku kako bi se brod na navozima dovršio, dobra volja postoji, treba možda još samo malo strpljenja, poručuje gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Strpljenje. Često korištena riječ u Uljanikovoj priči koja traje više od dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!