17:44 / 02.08.2018.

Autor: B.S.LJ.

Uljanik na čekanju

-

-

Foto: - / -

HRT-u je jutros iz Ministarstva gospodarstva odgovoreno da dosad nisu zaprimili komentare na predloženi Program restrukturiranja od strane Europske komisije, ali da ih očekuju u dogledno vrijeme.
Upitan o fiskalnim projekcijama, odnosno kako su u njih uvrštena restrukturiranja Uljanika i Petrokemije, ministar financija Zdravko Marić na današnjoj konferenciji povodom predstavljanja porezne reforme rekao je kako dio vezan za Petrokemiju već sadržan u javnom dugu, dok je "razlika, koja nije toliko materijalno značajna, ukalkulirana u Vladine projekcije". Za Uljanik kaže da u ovom trenutku ne želi niti može bilo što prejudicirati.

"Vi znate da je, što se tiče Uljanika, slijed komunikacije i aktivnosti na relaciji resornog ministarstva, Europske komisije i naravno samog društva, u tijeku. Određeni program restrukturiranja je pod valorizacijom i u ovom trenutku nemamo nikakvih dodatnih informacija koje možemo komunicirati. U Europskoj komisiji je također sezona godišnjih odmora tako da ja vjerujem da prije kraja kolovoza nećemo dobivati nikakve dodatne informacije, ali to je nešto o čemu sigurno trebamo voditi računa. Mi u projekcije ne možemo ukalkuliravati nešto što nije predvidivo u smislu toga da znamo što će se dogoditi", rekao je.

Na upit jesu li od Bruxellesa, kojemu je nedavno poslan program restrukturiranja Uljanika, dobili ikakav odgovor - odnosno je li Europskoj komisiji poslani plan prihvatljiv ili ne i treba li ga možda doraditi, HRT-u je jutros iz Ministarstva gospodarstva odgovoreno da dosad nisu  zaprimili komentare na predloženi Program restrukturiranja od strane Europske komisije, ali da ih očekuju u dogledno vrijeme.

"Kao što vam je poznato da je ovo Ministarstvo, nakon što su sve strane usuglasile, dostavilo prijedlog Programa restrukturiranja Europskoj komisiji 13. srpnja 2018. godine, a sve u cilju poštivanja odredbi Smjernica Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama (2014/C249/01) u smislu trajanja potpore za sanaciju od šest mjeseci. U tom smislu, Europska komisija je u sklopu svoje redovne komunikacije koju održava s predstavnicima nadležne Uprave ovog Ministarstva, dostavila potvrdu da je predmetni program zaprimljen, te da se period potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom Programu restrukturiranja", istaknuli su također u odgovoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!