16:28 / 20.12.2018.

Autor: J.K./D.M./HRT

Uljanik na izmaku snaga - poziv novim partnerima

Foto: radnici Uljanika (Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: radnici Uljanika (Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nije istina da nema zainteresiranih investitora za Uljanik, nego je problem u tome što se cijelo vrijeme "guralo" poduzetnika Danka Končara, poručuju sindikati.
Uljanik grupa zbog svojih dugova već ispunjava uvjete za stečaj. Radnicima je počela isplata minimalne plaće za studeni, posljednje od ukupno tri koliko ih Agencija za osiguranje radničkih potraživanja smije isplatiti u slučaju blokade računa. Ujedinjeni, sindikalisti prozivaju državu za nečinjenje, odugovlačenje i  stoga gomilanje gubitaka u škveru. Resorni ministar ne priziva stečaj, poziva strateške partnere.

- Nije istina da nema zainteresiranih investitora za Uljanik, nego je problem u tome što se cijelo vrijeme "guralo" poduzetnika Danka Končara. Izjavio je to na konferenciji za novinare sindikata koji djeluju u Uljaniku, čelnik jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Uljanik je, kažu sidikalisti, nadomak stečaja, polovina radnika je otišla, ostatak čeka minimalnu plaću za studeni, zadnju koju mogu dobiti. Uljanikovci su od idućeg tjedna na kolektivnome godišnjem odmoru, a što će ih dočekati, kad se poslije blagdana Sveta Tri kralja vrate, ne znaju.

Boris Cerovac je ustvrdio kako danas imamo situaciju u kojoj su se počeli javljati i brodogradilišta koja su zainteresirana za Uljanik, te istaknuo kako je siguran da je i na samom početku priče oko pronalaska strateškog partnera postojala mogućnost da se oni jave, međutim, "netko to nije dozvolio". Prozvao je i saborske zastupnike iz Istre i Primorsko-goranske županije koji, kako je rekao, "nisu našli za shodno otvoriti pitanje Uljanika u parlamentu". Poručio je da rješenje za Uljanik može dati samo Vlada.

- Igrali su se s Končarom, igrokaz. Pojavio se gospodin Horvat kao ministar gospodarstva koji na sastanku obećaje rješenje sutra, a onda nakon toga, za dva tjedna ćemo se naći, pa za mjesec dana, za dva mjeseca. Kakvu poruku šalje cijelo to vrijeme? Glavni cilj bio je uništenje Uljanika, poručio je Cerovac.

Horvat poziva Upravu Uljanika da otvori poslovne knjige

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je kazao da su upućena pozivna pisma strateškim partnerima za koje smatra da su kvalitetni i potentni, da zajedno s Upravom sjednu i počnu pripremati ozbiljnu financijsku ponudu.

- Prema sugestijama, za to će nam trebati otprilike pet tjedana, a do tada brodogradilišta će morati živjeti uz onaj materijalni doprinos države koji je u okviru zakona, izjavio je Horvat, koji je potvrdio da bi radnici Uljanika treću zajamčenu minimalnu plaću trebali dobiti ovih dana.

Na pitanje novinara  je li se odustalo od Danka Končara kao strateškog partnera, Horvat je kazao da o tome ne odlučuje on već Uprava Uljanika. Upitan za potvrdu informacije da Uprava Uljanika ne dozvoljava drugim strateškim partnerima da izvrše dubinsku analizu, Horvat je odgovorio da nema tu informaciju.

Kalčić: Možda smo u krivoj županiji

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko naglasio je kako od Ministarstva gospodarstva očekuje da se očituje po pitanju strateškog partnera te da se jasno kaže je li Končar sposoban biti strateški partner ili je to netko drugi.

Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku Fabricio Kalčić  rekao je da je kako "ima primjera u Europi gdje su se predsjednici Vlade i država postavili državnički i zaštitili interese svojih građana i spasili tvrtke". Očito, mi nismo taj slučaj, možda smo u krivoj županiji, dodao je. 

Posljednji minimalac za Treći maj

Treća i posljednja minimalna plaća radnicima 3. maja isplaćuje se od danas. Napori sindikata da kod vjerovnika ishoduju deblokadu računa bar jedan dan, nisu urodili plodom pa je u ponedjeljak, po isteku 120 dana blokade, FINA dužna pokrenuti stečaj. Radnicima taj scenarij nije prihvatljiv jer upitno je bi li brodogradogradnja na Kantridi u stečaju, uopće opstala. 
Darko Horvat (Patrik Macek/PIXSELL)

Darko Horvat (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!