09:01 / 29.08.2018.

Autor: I.H./S.M./HRT

Uljanik nastavlja sa štrajkom

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici su poručili da sa štrajkom neće prestati sve dok im plaće ne sjednu na račune.
I šestog dana štrajka radnika Uljanika u Puli, nastavljena je prosvjedna šetnja gradom, kojoj se iz dana u dan priključuje sve više građana. Radnici i dalje traže isplatu plaće za srpanj, a zatražili su i hitnu ostavku kompletne Uprave Uljanika.- Radnici Uljanika - ostavka nije dovoljna, prosvjed se nastavlja
- Radnici Uljanika: 'IDS partijo, gotovo je, gotovo'
- Ogorčeni radnici Uljanika imaju poruku za Vladu
- Prosvjed u Uljaniku - sindikati za odlazak Uprave 

Prosvjedovali su ispred ureda gradonačelnika Borisa Miletića, koji je sa županom Valterom Flegom otišao u Bruxelles, gdje su o stanju u brodogradilištu razgovarali s predstavnicima Europske komisije.

 

Iako im je obećano da će se do kraja tjedna osigurati novac za dvije plaće, radnici Uljanika neće prestati sa štrajkom sve dok im plaće ne sjednu na račune.

U međuvremenu, Glas Istre objavio je da je u posjedu sažetka, kako tvrde, Programa restrukturiranja sastavljenog u svibnju ove godine, a u kojem stoji da nema gradnje skupih apartmana, hotela ni stanova, no da oko 600 radnika dobiva otkaz.

Kažu da se u sažetku nigdje ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova,  no ističu - da se određena prenamjena sprema, potvrđuje podatak da "diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije".

Glas Istre piše i kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala biti smanjena s 2.613 zaposlenih na oko 2.000 zaposlenih.

Šverko: Nitko neće otići bez otpremnine

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je da je prije 10-ak dana dobio skraćenu verziju plana restrukturiranja Uljanika koji je danas objavio "Glas Istre", no da još nitko javno nije iznio pojedinosti o tome što se zapravo sprema. Kako je istaknuo, nitko od 600 radnika koji bi prema planu trebali dobiti otkaz  neće otići bez otpremnine. 

Po tom planu, kako navodi taj istarski dnevni list, na sadašnjoj lokaciji pulskog škvera nema gradnje skupih apartmana, hotela niti stanova, a oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna. Bez otpremnine sigurno neće nitko otići, pa se zato novac za to mora naći, a sredstva bi u omjeru 50:50 trebali osigurati država i strateški partner, poručio je Šverko. 

Odluka o stranim radnicima na čekanju

Inače, Štrajkaški odbor u Uljaniku još uvijek mora odlučiti hoće li radnici koje je angažirao australski naručitelj polarnog kruzera nastaviti opremanje broda na kojem su domaći radnici, odnosno radnici Uljanika, radili 5, 6 mjeseci, što je prekinuto štrajkom. Štrajkaški odbor jučer je odlučio da je do petka "status quo", odnosno da dotad neće donijeti odluku o dopuštenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!