12:18 / 19.09.2018.

Autor: I.H./M.N./M.M./HRT/Hina

Uljanik nema nadzor, a Bruxelles ima dvojbe

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Đino Šverko, potpredsjednik Sindikata metalaca, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru društva.
I službeno je stigla potvrda iz Europske komisije - Plan restrukturiranja za Uljanik treba mijenjati. 

Mišljenje, odnosno prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli su tijekom jučerašnjeg dana, otpremljeni su i poslani u Pulu. Očekujemo reakciju Uprave, strateškog partnera i konzultanata. Kakva će ona biti, vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana, kazao je ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Istaknuo je da su komentari identični onima koje su u proteklih 3-4 mjeseca, analizirajući prvi prijedlog, dale zajednički stručne službe i ministarstva gospodarstva i ministarstva financija. Europska komisija dvoji u financijsku sposobnost strateškog partera i u programu restruktuiranja vidi preveliki doprinos države, rekao je Horvat.

Na novinarski upit koliko je u ovom trenutku došlo državnih jamstava na naplatu, a tiču se brodogradilišta, kazao je kako je jedina banka koja je u ovom trenutku protestirala državno jamstvo Splitska banka u iznosu od 48 milijuna eura. Istaknuo je kako je prema njegovim zadnjim informacijama to plačeno.

Ministar Horvat rekao je da se pokušava uvjeriti sve one koji su naručili brodove u Uljaniku ili 3 Maju, a ti su brodovi u visokom stupnju gotovosti, da se te brodove i završi. Uspije li nam, pritisak na državni proračun bit će upola manji, na razini milijarde kuna, rekao je ministar.I dok Uprava navodno dorađuje Plan, Uljanik od danas nema Nadzorni odbor. Đino Šverko, potpredsjednik Sindikata metalaca, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru društva. Tu je odluku donio naglo, kaže, jer je dobio na uvid Plan restrukturiranja koji ga je zgrozio. U petak je trebao biti sastanak Nadzornog odbora, no Šverko se povukao kako bi srušio kvorum tijela koje bi moglo odlučivati o pulskom brodogradilištu.Program restrukturiranja samo za brodogradilište Uljanik, nije pokrenuto izdvajanje 3. maja

Program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d., koji razmatra Europska komisija, odnosi se isključivo na društvo Uljanik Brodogradilište d.d. te nema izravne veze s ostalim društvima Uljanik Grupe, odgovoreno je iz Uljanika d.d. na upit Zagrebačke burze.

Moguće izdvajanje 3. maja u dugoročnoj strategiji organizacije Uljanik Grupe te interes određenih ulagača najavljeni su i prije, no u ovom trenutku nisu pokrenute nikakve zakonom propisane procedure za izdvajanje 3. maja, dodaje se.

Nijedan formalni korak vezano za tu temu neće se dogoditi prije prihvaćanja programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d, navode iz Uljanika d.d.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!