07:13 / 21.08.2018.

Autor: HRT

Uljanik - nema plaće, sutra kreće štrajk

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati su potvrdili, plaće za 4500 radnika u Uljaniku nema i sutra u 7 sati počinje opći štrajk. Radnici će štrajkati na svojim radnim mjestima, potvrdila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.
Sindikati su potvrdili, plaće za 4500 radnika u Uljaniku nema i sutra u 7 sati počinje opći štrajk. Radnici će štrajkati na svojim radnim mjestima, potvrdila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić nakon danas održanog posljednjeg mirenja Uprave i sindikata.

Za teško stanje u Uljaniku sindikati prozivaju Upravu, koja je najodgovornija za neisplatu plaća, ali i za posve promašen izbor strateškog partnera. "Uprava je izgubila kredibilitet, radnici su izgubili povjerenje. Nisu samo u pitanju radnici, nego i dobavljači i kooperanti. Radnici su ogorčeni jer uprava ne daje prave informacije, možda im se i svjesno lagalo da će plaća biti isplaćena nakn Velike gospe. Ogorčenje raste iz minute u minutu", rekla je Marina Cvitić.

- Komadina predlaže krizni stožer za brodogradnju
- Plenković: Zanimljivo je da iz SDP-a stižu pohvale na račun "lex Agrokor"
- I radnici Brodotrogira još čekaju plaće za srpanj
- Uprava Uljanika: Uvjereni smo da će radnici na dostojanstven način iskazati očekivanja

Slikovito rečeno, u Uljaniku je požar, i to golemih razmjera, a gasi se kanticama. Jedna od tih kantica dosad je bio HBOR, ali se od toga odustalo. Sad se kao kantica spominje Centar za restrukturiranje i prodaju CERP, agencija koja je i sama opterećena kreditima koja bi mogla biti suvlasnik", javlja naša reporterka Jasminka Kalčić koja je razgovarala s Rajkom Kutlačom iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. "Ne zna se kad će plaća za srpanj sjesti na račun, najvjerojatnije neće. Bez potpore Vlade RH ništa se neće riješiti. Stečaj nikad nije donio ništa dobro radnicima ni njihovim obiteljima. Nadam se da se premijer zabunio kad je izgovorio riječ 'stečaj'", kazao je Kutlača. Dodao je kako su radnici spremni za štrajk sutra ujutro u 7 sati, jer drugog izbora nemaju. "Mali su izgledi da će postupak mirenja biti uspješan, dodao je.Proces mirenja pokrenut je zbog neisplate plaće a koja prema KU treba biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime GSV-a provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju. U Puli su se jučer sastali predsjednik Uprave, predstavnik Kermas energije, svi saborski zastupnici iz Istre, tamošnji župan i gradonačelnik te predstavnici triju najvećih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu. Vlada će učiniti sve da održi hrvatsku brodogradnju i pokušava pronaći rješenje za Uljanik, i jučer je u Divuljama ponovio premijer Plenković.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!