12:43 / 28.03.2018.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

Uljanik odabrao Kermas energiju za strateškog partnera, Končar zahvalio

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici Uprave Uljanika jutros su sindikatima predstavili pisma namjere potencijalnih strateških partnera. O izboru budućeg strateškog partnera raspravlja Nadzorni odbor.
Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odabrali su Kermas energiju d.o.o za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog brodogradilišta, objavilo je to pulsko brodogradilište. 

Iz Uljanika navode da su na poziv potencijalnim strateškim partnerima za dostavu obvezujućih pisama namjere do 23. ožujka zaprimljena obvezujuća pisma tri ponuditelja - hongkonške tvrtke Asian Bond Ventures, samoborskog DIV-a i zagrebačke Kermas energije.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora, nakon provedenih konzultacija sa sindikatima, donesena je odluka o odabiru Kermas energije d.o.o. kao strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika. Sa strateškim partnerom Uljanik će pristupiti dovršetku izrade i provedbi programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, sukladno odluci Vlade iz siječnja ove godine, ističe se u priopćenju.

Po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu društva, primjenom i realizacijom odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama statuta, zaključuje se u priopćenju.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna. Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

Priopćenjem se obratio Danko Končar koji poručuje: U ime Kermas grupe želio bih zahvaliti Upravi i Nadzornom odboru Uljanik grupe te sindikatima na izboru naše tvrtke, Kermas energije, za strateškog partnera u dokapitalizaciji i restrukturiranju Uljanika. Povjerenje koje nam je ukazano pokušat ćemo opravdati u najkraćem mogućem roku.

Uz Uljanik i 3. maj te integraciju Brodotrogira u ovu respektabilnu brodograđevnu grupu mi u Kermasu vjerujemo kako će hrvatska brodogradnja ponovo postati bitan igrač na europskoj brodograditeljskoj sceni. Također, želimo istaknuti kako će u tom procesu vrlo bitnu ulogu imati Vlada RH čija najava skorog pokretanja jamstvenih fondova za brodogradnju predstavlja do sada najozbiljniji doprinos ovoj industriji u našoj zemlji. Jasno, veliku ulogu u ovom procesu predstavljat će i doprinos HBOR-a te posljednje najave EIB-a o spremnosti financiranja gradnje novih brodova
.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!