09:40 / 21.03.2019.

Autor: M.Š./S.M./P.F./Hina/HRT

Uljanik postao utvrda - radnici odbijaju biti zadnji naraštaj

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Puli su se sastala sva tri sindikata koja djeluju u brodogradilištu Uljanik. Šef štrajkaškog odbora smatra da je odluka o njihovoj sudbini odgođena zbog politike.
Radnici Uljanika od 13 sati ponovno su u štrajku, a tom su prilikom zavarili vrata na glavnom ulazu u Uljanik. Time su, po riječima predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, simbolično stavili "ključ u bravu" pulskog brodogradilišta.Druga dva ulaza koja su na Uljanikovim zidinama zaključali su lokotima. Uljanik je postao utvrda u koju će od 7 sati ujutro moći ući samo i jedino Uljanikovi radnici koji neće raditi jer je riječ o generalnom štrajku. Neće moći unutra niti kooperanti koji su radili na kruzeru i jaružaru - dakle nema nikakvog rada.

Radnici su rekli da su na to natjerani Vladinim nečinjenjem. Traže od Vlade da im prvo isplati sve zaostale plaće pa da se onda nastavi s poslom, odnosno da se krene putem restrukturiranja. Iz Štrajkaškog odbora naglašavaju da je ovaj škver 162 godine hranio brojne naraštaje. Ovi radnici odbijaju biti zadnji naraštajem javlja Jasminka Kalčić.- Istraživanje HRT-a: Kako stoje stranke i što građani misle o spašavanju brodogradilišta?
- Vladajuća koalicija i dalje bez odluka o Uljaniku

- Uprava nam nije dala informacije koje smo tražili i od 13 sati smo u štrajku, svi osim 3. maja. Zavarit ćemo vrata, na vratima će biti dva člana štrajkaškog odbora, dopuštat ćemo ulazak samo Uljanikovim radnicima, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

- Spremni smo raditi, radili smo 6 mjeseci bez plaće, nitko to ne cijeni. Dobili smo informaciju da i predstavnik ili vlasnik kopača, želi napustiti Uljanik, to nije naša krivica, to je krivica onih koji nisu donosili odluke, koji samo prebacuju datume kada će se donijeti odluke. Prisiljeni smo ponovno pokrenuti štrajk.


Slično je raspoloženje među radnicima 3. maja. Nečinjenje države im je nerazumljivo, a nemoć donošenja odluka neoprostiva. Prozivaju Državno odvjetništvo i upućuju ga na upravu Uljanika kao glavnoga krivca za nastalo stanje. S kolegama u Puli dijele stajališta o opstojnosti brodogradnje, ali im ne opravdavaju pritužbu da su jedino brodogradilište koje nije restrukturirano.

- Mi se nismo restrukturirali jer naš novac je sav tamo otišao. Ovdje su nas sve devastirali, što god smo imali. Potjerali su nam ljude u mirovinu, davali dobre  otpremnine. Nas su sustavno uništavali, planski, i sad smo tu na prosjačkom štapu. I opet moram  prozvati upravu Uljanika, nitko nije kriv za ovo nego oni, a država je trebala kontrolirati, rekao je Predrag Knežević, član Sindikalnog odbora 3. maja.

Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju rekao je da su dovedeni u ovu situaciju baš zbog neaktivnosti države. 

- Ne čine ništa. Zar moramo svi otići iz ove Hrvatske? Ovo je naša domovina i ovi ljudi  žele raditi, ostati ovdje. Složite se i donesite odluku kakav god bila, poručio je političarima Šoljić.


Marić i Plenković o Uljaniku

- Teško je procijeniti kad će biti donesena odluka o restrukturiranju ili stečaju Uljanik grupe, a pri tome treba voditi računa i o javnim financijama, ali i uzeti u obzir širi kontekst, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić.

Zdravko Marić ocijenio je da se "podignula svijet o trošenju proračunskih sredstava" te da su ta sredstva u kontekstu rješavanja krize u Uljaniku "velika iz perspektive javnih financija i proračuna", ali "da treba promatrati i širi kontekst".

Dodao je kako se u posljednje vrijeme pokazuje da je "puls javnosti fokusiran na svrsishodnost trošenja proračunskih sredstava".

Napomenuo je da država nije većinski vlasnik u Uljaniku te nema tijela upravljanja ni nadzorne funkcije pa mu je teško reći kada će se to riješiti.

- Rasprava će se nastaviti i dalje i vidjet ćemo što će biti, rekao je Marić.


Plenković: Voditi računa o brodogradilištima, ali i o efektima na fiskalnu konsolidaciju

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade da se vode brojni razgovori o sudbini brodogradilišta.

- Sve se opcije razmatraju. Razgovaramo s novo odabranim strateškim partnerom, Upravom te ministarstvima. Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo kakve odluke koja se u dogledno vrijeme mora donijeti. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije koje podrazumijevaju i razgovor s Europskom komisijom, što se može u ovom trenutku učiniti. Moramo voditi računa o toj grani gospodarstva te o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije i reperkusije na zaposlenike i radnike.


Bernardić: Problemi Uljanika i 3. maja mogu se riješiti 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da građani imaju pravo znati kako je utrošen novac "upumpan" u brodogradilišta.

- Očito je da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika. Za to bi netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik vratio s godišnjeg odmora, s obzirom na to da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo. Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti jer je ušao s "čistim novcem" u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. "To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj."

Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model - "pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!