16:16 / 25.08.2018.

Autor: HRT

Uljanik - premijer u ponedjeljak sa sindikalistima

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U prijepodnevnim satima gotovo poskrivećki, iza zatvorenih vrata, počeo je sastanak na kojemu su, neslužbeno se doznaje - predstavnici Uprave i Đino Šverko, ali navodno ne u svojstvu predstavnika sindikata, nego us vojstvu člana Nadzornog odbora.
Iako je neradni dan, u Puli je od jutra, gotovo devet sati, trajao nenajavljeni sastanak predstavnika Uprave Uljanika i Nadzornog odbora. Zbog neisplate plaća i stanja u tom brodogradilištu radnici su od srijede u štrajku, a najavili su da u ponedjeljak dolaze pred Banske dvore.Članovi uprave oko 19 sati napustili su prostor škvera. Uljanik je u priopćenju poslanom nakon sastanka istaknuo da nije isključivo privatna tvrtka, jer u njoj nije dominatno organizirano radničko dioničarstvo. Od 46% malih dioničara, manje od 20% je onih koji rade na brodovima, a ostalo su direktori društva.

Država ima 25% pa se očekuje suradnja Vlade u pronalasku rješenja. Odnos s naručiteljima brodova, koji pozorno prate situaciju, je jako bitan. Uprava zaključuje da ne može obezglaviti Uljanik davanjem ostavke, ne žele - kažu -ostaviti radnike.

Na izvanrednoj skupštini koja se mora sazvati u roku od 40 dana, mora se sazvati novi NO koji će onda izabrati novu upravu. No, radnicima je to neprihvatljivo dugo vrijeme. 

Uprava Uljanika poslala je poziv svim sindikatima (Sindikatu metalaca, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranskom sindikatu) poziv da sudjeluju na sastanku, no oni su to odbili. Ustraju, kažu, pri svom stavu da Uprava treba dati ostavku.

Kako doznajemo, nakon što se prije dva dana sastao s predstavnicima Uprave Uljanika i strateškim partnerom Dankom Končarom - premijer Andrej Plenković razgovarat će u ponedjeljak, prije odlaska u Berlin, s predstavnicima sindikata.

Priopćenje Uljanika

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!