10:28 / 30.10.2018.

Autor: I.M./S.M./HRT

Uljanik: Rossanda dao ostavku; nova Uprava znat će se sutra

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Uljanika, a i riječkog 3. maja u međuvremenu i dalje štrajkaju.
Gianni Rossanda je Nadzornom odboru Uljanika dostavio svoju ostavku na funkciju predsjednika Uprave pulskog brodogradilišta, izvijestili su iz Uljanika, dok se od predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca doznaje da je novi Nadzorni odbor razgovarao sa sedam mogućih kandidata za mjesto u novoj Upravi Uljanika. 

Imena članova nove Uprave doznat će se sutra. Nadzorni odbor najavljzuje i novi plan restrukturiranja te brže rješavanje problema.

Štrajk zbog neisplate rujanskih plaća u Uljanik grupi ušao je u drugi tjedan a radnici su, kao i proteklih dana, štrajkali na svojim radnim mjestima iščekujući bilo kakvu pozitivnu vijest. "Nažalost takvih vijesti nema, jer nemamo nikakvu informaciju. Plaće još uvijek nema, niti znamo nešto više o tome kada će biti isplaćena. Pokušao sam stupiti u kontakt s financijskim direktorom, no on se ne javlja", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Boris Cerovec.

Potvrdio je informaciju da će na čelu Nadzornog odbora za sada biti predstavnik Stožera za obranu Uljanika Samir Hadžić, dok bi kasnije, do nove skupštine, privremeni Nadzorni odbor trebao voditi Nenad Kapuralin, jedini član tog tijela koji je izabran na glavnoj skupštini Uljanika održanoj 16. listopada. 

Trgovački sud u Pazinu jučer je imenovao dva člana Nadzornog odbora Uljanika - Samira HadžićaRanka Svećarovskog, nakon čega to tijelo ima tri člana te može donositi odluke, među kojima i odluku o vodstvu kompanije. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jutros je kazao da će Uprava Uljanika u roku od 10-ak dana dostaviti novi program restrukturiranja, koji neće sadržavati već otkazane brodove, i da će nakon toga za njegovu analizu Ministarstvo trebati tri do četiri dana.

3. Maj s gubitkom većim od 157 milijuna kuna

Brodogradilište 3. Maj u prvih je devet mjeseci zabilježilo gubitak od 157,2 milijuna kuna, uz ukupne prihode od 137,7 milijuna kuna ili pet puta manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje financijskoj izvješće te kompanije objavljeno na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Usporedbe radi, to brodogradilište, koje je dio posrnule Uljanik grupe, u prvih devet mjeseci lani poslovalo je s dobiti od 466 tisuća kuna, uz ukupne prihode od 695,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje tog brodogradilišta iznosili su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 79,3 milijuna kuna ili 83 posto manje nego godinu ranije.

Operativni gubitak, pak, povećan je s lanjskih 4,7 na 179,5 milijuna kuna. Oko tisuću radnika 3. Maja od prošloga je tjedna u štrajku te traže isplatu rujanskih plaća i opstanak riječkog brodogradilišta.

U vlasničkoj strukturi 3. Maja najveći udjel, 88,3 posto ima Uljanik d.d., koji drži otprilike 1,6 milijuna dionica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!