10:02 / 08.03.2019.

Autor: HRT

Uljaniku vrijeme istječe, Jan de Nul još nije odteglio brod

-

-

Foto: - / -

Luksemburški vlasnik za koju Uljanik gradi jaružalo, ipak nije oteglio brod iz pulskoga brodogradilišta.
Luksemburški vlasnik za koju Uljanik gradi jaružalo, ipak nije oteglio brod iz pulskoga brodogradilišta zahvaljući, kako doznajemo, Upravi. Naime, državu bi to stajalo 125 milijuna eura.

No, Jan de Nul može ga otegliti u bilo kojem trenutku ako se uskoro ne potpiše aneks ugovora u sklopu kojega bi trebalo osigurati 22 milijuna eura za dovršetak broda, a u čemu bi i sam naručitelj sudjelovao s 8 milijuna. Uz to, potrebno je osigurati i novac za deblokadu Uljanikovih računa te za plaće, koje radnici nisu dobili 6 mjeseci.  

- Kad se bude deblokiralo i dalo privremeno finaciranje, onda će nam sigurno biti i za plaće i za završiti brod jer je to usko povezano, jer ljudi neće raditi bez da ih se plati. Naravno, to nema nigdje u svijetu!, rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

- Ne mogu shvatiti da je jučer prošlo mjesec dana otkad smo izabrali strateškog partnera, a da mi sad kao nešto procjenjujemo može li on ili ne može, je li se dogovorio ili se nije dogovorio..., dodao je.Uljaniku vrijeme istječe

Uljaniku vrijeme istječe, a analize, kako kaže ministar gospodarstva Darko Horvat, pokazuju minus na razini društva od milijardu i 100 milijuna eura. Razgovori i analize još traju, ali zainteresirani strateški partner želi ulagati u budućnost brodogradilišta, no bez dugova iz prošlosti. Hoće li država sanirati te dugove ili će Uljanik u stečaj, odluka će biti politička.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da su napravili ozbiljnu analizu o zatečenom stanju u Uljanik grupi, a brojevi i minus u temeljnom kapitalu, kaže, veliki su i iznose milijardu i sto milijuna eura. Ponovio je da su smjernice Europske komisije za ulazak strateškog partnera u Uljanik i početak restrukturiranja vrlo jasne i stroge.

- Mi smo u proteklih sedam, možda nešto i više dana, napravili dosta kvalitetnu analizu što se u ovom trenutku zbiva odnosno kakvo je zatečeno stanje u cijeloj Uljanik grupi. Brojke i minus u temeljnom kapitalu su velike. Od toga jednostavno ne trebamo bježati tko će i na koji način sanirati prošlost i loše poslovne odluke. U smjernicama Europske komisije vrlo jasno piše - da bismo mi gospodina Debeljaka kao strateškog partnera uveli u proces restrukturiranja i da bismo započeli s procesom restrukturiranja, financijsku situaciju u cijeloj Uljanik grupi moramo dovesti na nulu, rekao je.

Čijim novcem - onim poreznih obveznika ili na neki drugi način, pokušat će dokučiti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, poručio je.

- Prema brojkama koje je gospodin Debeljak kroz ulazak u data room stavio na stol, dakle izvješće koje je predmet analize, milijarda i sto milijuna eura je minus u temeljnom kapitalu. Da bi se restrukturiranje uopće dogodilo, mora se dogovoriti odluka na koji će se način taj minus u poslovnim knjigama sanirati, odnosno na koji će način netko tko će se ohrabriti i ući kao strateški partner i financirati (odnosno prvo međufinancirati) proces izrade plana restrukturiranja, a nakon toga i financijski pratiti program restrukturiranja, morat će zajedničkim konsenzusom tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana donijeti odluku na koji način. Ono što sam tijekom jučerašnjeg dana s gospodinom Debeljakom od njega i od njegovog pravnog tima dobio kao relevantnu činjenicu - tako dugo dok se prošlost ne sanira, on nije spreman ući i financirati budućnost, rekao je Horvat.

Što se tiče najava da će, ako do sutra ne budu isplaćene plaće radnicima koji bi ozbiljnije radili na završetku izgradnje jaružala, naručitelj odustati od broda, Horvat je rekao da ga, budući da je i sam u poslovnom svijetu, razumije te da su u ovom trenutku moguće samo dvije varijante.

- Ili ćemo imati povjerenja i taj brod, ja ću se usuditi reći - zajedničkim snagama kolege Debeljaka i Vlade RH završiti u Puli, ili ćemo prihvatiti činjenicu da ćemo morati platiti negdje oko 22 milijuna eura, taj brod odtegliti i dati priliku gospodinu Jan De Nulu da ga završi negdje drugdje, ali spasiti 124 milijuna eura državnih jamstava koji u ovom trenutku vrlo ozbiljni pritišću državni proračun, rekao je.

Želi, kaže, hrvatsku javnost vjerodostojno informirati o stanju u Uljanik grupi, a odluke koje će se donositi neće biti ekskluzivne odluke ministra gospodarstva nego će to biti Vladine odluke, rekao je. Tome će prethoditi dogovor sa svim koalicijskim partnerima koji u ovom trenutku podržavaju saborsku većinu, dodao je.

Na pitanje mora li se konačna odluka hoće li i na koji način Brodosplit sa svojim talijanskim partnerom ući u Uljanik grupu donijeti danas ili sutra, odgovorio je:

- Ja bih volio da neke procese više ne odgađamo. Napravit ćemo sve kako bismo osigurali deblokadu računa u 3. maju.

Poslušajte cijelu izjavu:
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!