Umirovljenici zajedno: Zamrzavanje cijena neće riješiti problem malih mirovina

17.09.2023.

12:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Zamrzavanje cijena

Zamrzavanje cijena

Foto: - / Shutterstock

Zamrzavanjem cijena ne može se riješiti problem malih mirovina, poručili su u nedjelju iz platforme Umirovljenici zajedno nazivajući tu vladinu odluku "vješto pripremljenim PR potezom Vlade".

- Na zamrzavanje cijena za 30 artikala gledamo u prvom redu kao jedan vješto pripremljen PR potez kojim Vlada želi pokazati svoju veliku brigu za dobrobit građana. Kako je svaka pomoć potrebitima uvijek dobro došla tako u navedenom kontekstu gledamo i na najavljeno zamrzavanje cijena, navode u priopćenju.

Građanima, posebno umirovljenicima, ključno je osigurati novčanu pomoć, ali ciljano, tako da raspoloživi novac dobiju oni kojima je uistinu potreban. To znači da se mora uzeti u obzir prihodovni i imovinski cenzusu kako bi se izbjeglo davanje pomoći i onima kojima pomoć nije potrebna, navode Umirovljenici zajedno.

Poručuju i da za 750 tisuća umirovljenika zamrzavanje cijena kao i paket mjera pomoći znače samo privremenu 'vatrogasnu' mjeru.

- Vlada bi pokazala da je ozbiljno krenula u obračun sa rastućim siromaštvom umirovljenika, kada bi uradila novi izračun mirovina za sve umirovljenike. Po prijedlogu Umirovljenici zajedno to bi bilo na bazi 75 -80 posto neto plaće u 10 najboljih godina uz AVM od 17 eura, odnosno uz najmanju mirovinu od 697 eura za 41/60-65, poručuju.

Također traže i ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina te Zakonom obvezujuću isplatu 13. mirovine, uskrsnice i božićnice umirovljenicima svake godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!