10:39 / 08.04.2020.

Autor: IMS/P.F./HRT

Umjesto tekućine za e-cigarete proizvode antiseptik

-

-

Foto: - / -

Ideja o cijeloj priči odnosno nužnosti okretanja ka novim proizvodima rodila se prije mjesec i pol dana.
Donosimo priču koja je još jedan primjer kako se poduzetnici mogu preorijentirati na proizvode koji se traže u ovoj globalnoj korona krizi. Što više novi proizvod pronalazi kupce i izvan Hrvatske.

Naime, tvrtka „Elda" iz Nove Gradiške umjesto da proizvodi tekućinu za e-cigarete okreće se novom traženom proizvodu u pogonima - proizvode traženi antiseptik. Iz industrijskog parka Nova Gradiška javio se vlasnik tvrtke Dario Marenić.

- Temeljni preduvjeti za prenamjenu proizvodnje su bili kvaliteta naših prostora i čistoća koju imamo po ISO standardima. Ideja o cijeloj priči odnosno nužnosti okretanja ka novim proizvodima rodila se prije mjesec i pol dana kada smo pretpostavili da će cijela Europa doći u situaciju u kojoj jesmo, rekao je Marenić.

- Preko poslovnih partnera osigurali smo uvoz etanola za proizvodnju antiseptika jer ga nema u Hrvatskoj dovoljno. Uvozimo ga iz Albanije, Njemačke i Bugarske, dodao je.

- Uložili smo zajedno s EU-fondovima preko 30 milijuna kuna u pogon. Naš dnevni kapacitet je oko pet dona antiseptika, rekao je Marenić.

Nada se da će etanol naći u dovoljnoj količini za takvu proizvodnju. Dio antiseptika izvodi partnerima koji mu nabavljaju etanol.

Uvjeren je da su mjere Vlade donekle pogođene, možda se kasnilo s njima 14 dana jer poduzetnici otpuštali radnike jer nisu znali što će biti a nisu imali rezerve. Ima 50 ljudi u tvrtki i rekao je da nije preokrenuo proizvodnju da bi to državu koštalo oko milijun kuna. Rekao je da plaće uredno isplaćuje, a spreman je isplaćivati i nagrade jer nije lako raditi u ovim uvjetima.

Dodao je da je svojim poslovanjem državi uštedio, po njegovom proračunu, oko 2,5 milijuna kuna.

- Taj novac se može rasporediti tamo gdje treba, gdje je najpotrebniji, a nama koji u ovom trenutku radimo i trudimo se trebamo sjesti i razgovarati o visini plaćanja poreza na dobit kako bi ušli u gradnju novih pogona, rekao je Marenić. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!