07:00 / 11.09.2021.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Unaprijeđenje sustava vodoopskbe i odvodnje Cetinske krajine

Projekt aglomeracije Trilj-Otok-Dicmo

Projekt aglomeracije Trilj-Otok-Dicmo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Trilju je predstavljen projekt aglomeracije Trilj-Otok-Dicmo, vrijedan je gotovo 150 milijuna kuna. Uvelike će unaprijediti sustave vodoopskbe i odvodnje na tom dijelu Cetinske krajine.

- Čak 1651 priključak na kanalizacijsku mrežu, 118 priključaka na vodovodnu mrežu, ukupno 71 kilometar novih cijevi - samo su neki od dijelova ovoga projekta koji desetljećima čekaju stanovnici Trilja, Otoka i Dicma.

- Pošto znamo da je recipijent, izlaz iz pročistača otpadnih voda nama draga i jedinstvena rijeka Cetina, znači ne smije više u Cetinu ući ništa što nije po direktivama EU-a. S ovim projektom to se sigurno treba postići, istaknuo je direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine Milan Smoljo.

- Mi ćemo u gradu Trilju paralelno s ovim projektom radit na izradi projektne dokumentacije i za drugu fazu ovoga projekta tako da sva naša naselja u budućnosti budu spojena na kanalizacijski sustav, rekao je gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin.

U općini Otok su nezadovojni jer projekt nije obuhvatio tri velika općinska naselja, pa će tako i dalje gotovo polovica od 1800 kućanstava te općine ostati bez priključka na kanalizacijski sustav.

- Naravno da ja ne mogu biti u cijelosti zadovoljan, pogotovo zbog činjenice da smo mi odustali od naše kanalizacije za koju smo već imali građevinsku dozvolu. Vjerujete mi da sam ja bio načelnik općine kad se ovaj ugovor potpisivao on bi sigurno bio bolji i korisniji za moju općinu, naglasio je načelnik općine Otok Dušan Đula.

Na području cijele županije izgradit će se ukupno čak 930 kilometara novih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.

- Poznato je već da je ugovoreno 4,6 milijardi kuna. To ne samo da unaprijeđuje okoliš i kvalitetu života naših ljudi, nego apsolutno održava zaposlenim gospodarski sektor, odnosno građevinski sektor, rekao je zamjenik splitsko-dalmatinskoga župana Ante Šošić.

Obnova vodovodnog sustava, koji je u nekim dijelovima Cetinske krajine stariji od 50 godina, trebala bi i umanjiti gubitke vode koji su i dalje na 50%. Prosjek gubitka vode iz sustava u Europskoj uniji je oko 20%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!