21:00 / 29.03.2021.

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Softver za vinare

Vino

Vino

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osječki Fakultet elektrotehnike i računarstva povukao je 6 milijuna kuna bespovratnog europskog novca za istraživanje u području hrane i bio-ekonomije. Projekt će se provoditi tri godine.

Jedinstven je to projekt suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva, IT sektora i malih vinara. Želja je unaprijediti poslovanje na OPG-ovima. Radi se na istraživanju i razvoju softvera koji će biti prilagođen potrebama vinara.

- Ono čemu se nadamo je mjerenje vlage u samom podrumarenju kada je fermentacija u tijeku. To su te nekakve funkcije kod kojih je važno vrlo brzo reagirati, objasnila je Ana Horvat iz Vinarije "Aleksandar" u Baranji.

Mjerenja određenih parametara poput temperature, tlaka, koncentracije kisika kao i sva iskustva i znanja iz vinarstva pohranjuju se u bazu podataka koja će poslužiti za izvođenje zaključaka.

- N
amijenjen je manjim OPG-ovima koji nemaju svoje službe za upravljanje proizvodnjom nego bi onda koristili ovakav sustav koji bi im mogao dati savjete i pomoću njega analizirati neke svoje pogreške i popravljati itd., rekao je suvoditelj projekta prof.dr.sc. Željko Hocenski s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

- Projekt je specifičan jer nastaje u suradnji s fakultetom, našom informatičkom strukom i poljoprivrednicima. Ono što je bitno je da će poljoprivrednici dobiti nešto njima korisno i oni će davati parametre koji im trebaju da bi kontrolirali uvjete u njihovim podrumima, rekao je partner na projektu Ivan Lozančić iz  Gaussa d.o.o. u Osijeku.

Softver će biti rađen tako da samostalno može pomagati u odlukama vinara, a sve kako bi vino bilo što kvalitetnije. Bit će to, kažu, platforma za širu primjenu u drugim područjima.

- Ovo je jedan od izuzetno važnih projekata koji nastavlja niz projekata koje imamo u ulaganju u znanosti u inovacije gdje u suradnji sa tvrtkama razvijamo nova rješenja koja će se naći svoju primjenu u poljoprivredi odnosno u prehrambenoj industriji, smatra, prof.dr.sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

Želja je Fakulteta elektrotehnike i računarstva modernim tehnologijama unaprijediti poljoprivredu i to ne samo velike sustave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!