16:35 / 13.04.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Unatoč krizi "Đuro Đaković" radi i dalje

-

-

Foto: - / -

Nakon štrajkova i borbe za opstanak - Đuro Đaković još teže proživljava ovu krizu. Niz projekata na domaćem i inozemnom tržištu "na čekanju" je.
Nakon štrajkova i borbe za opstanak - Đuro Đaković još teže proživljava ovu krizu. Niz projekata na domaćem i inozemnom tržištu "na čekanju" je.

Teretni vagoni Đakovićev su izvozni adut. Ovima za francuskog naručitelja nedostaju još samo završni detalji.

- Bolje kad ima posla nego da sad sjedimo kod kuće. A sad normalno, mora postojat određeni strah. To je normlna stvar, govori Josip Vrbešić, radnik, ĐĐ Specijalna vozila, Slavonski Brod.

Strahuju i zbog otežanog transporta  jer je dozvole za promet sirovina i proizvoda sve  teže dobiti.

- Dobili smo obavijest kovačnica u Italiji, da nama u strojnoj do daljnjega neće isporučivati kotače, govori Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe, Slavonski Brod.

- Problemi su s isporukama materijala. Radimo što možemo i kako možemo, ali nismo stali i radit ćemo i dalje, naglašava Mato Kokanović, direktor proizvodnje, ĐĐ Specijalna vozila, Slavonski Brod

Korona kriza došla im je, kažu, kao sol na ranu. Još saniraju milijunske gubitke, čeka ih restrukturiranje a  realizacija je sad  pala. Veliki  su projekti  na čekanju. Slično je i u ostalim članicama grupacije. Taktiziraju za slučaj da virus uđe u hale.

- Pa ćemo sve radnike od doma vratiti na posao da nam firma ne stane. Da 15 dana stanemo, ja se bojim da bi došli u probleme možda i stečaj, istaknuo je Marin Nujić, zamjenik direktora, ĐĐ Strojna obrada, Slavonski Brod.

Kroz Vladin anti korona paket traže odgodu poreznih plaćanja. Zahtjev za očuvanjem radnih mjesta već im je odobren što je unijelo mir među tisuću zaposlenih.

- Da i nisu nezadovoljni. Motivirani su. Radimo maksimalno koliko možemo i borimo se, naglašava Ivan Barić, Sindikat metalaca, ĐĐ Specijalna vozila.

Donacijom zaštitnih maski pomogli su i kineski partneri

- Oni su se nas sjetili. Ponudili su da nam pošalju zaštitne maske za sve naše djelatnike, govori Nujić.

Jer  očito je -   solidarnost  ne poznaje granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!