Unatoč lošoj godini, u Vodicama predstavljena vrhunska ulja

10.01.2022.

11:04

Autor: Hrvoje Gunjača/Ana Bralić/Plodovi zemlje/HRT/I.B.

Hrvatska maslinova ulja najzdravija na Mediteranu

Hrvatska maslinova ulja najzdravija na Mediteranu

Foto: - / -

Meteorološki uvjeti loši, urod prosječan, a ulje vrhunsko - tako bi glasio sažetak maslinarske 2021. Na samom njezinu isteku u Vodicama su održani tradicionalni Dani mladog maslinova ulja. Istina u skromnijim uvjetima zbog epidemioloških mjera. Na ocijenjivanje je pristiglo više uzoraka nego što su ih organizatori mogli primiti, a i to je dobar pokazatelj želje maslinara i uljara da struka potvrdi kvalitetu njihova ulja.

Vremenski uvjeti odbrojane nam 2021. nisu baš mazili maslinike.

- Godina nije bila baš za pamćenje. I bolje da je zaboravimo jer količina maslina, možemo govoriti da je negdje do 30 posto prosjeka uroda u Hrvatskoj, ističe tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

Unatoč svim nedaćama, maslinari su uspjeli iscijediti visokovrijedno tekuće zlato.

- Od 299 ulja - nešto manje od 90 posto su extra djevičanska maslinova ulja, 10 posto je ušlo u kategoriju djevičanskih ulja. Što se tiče kakvoće maslinovog ulja, nemamo toliko puno ulja u onoj visokoj niši - znači vrhunskih ulja. Više je to niša srednje kvalitete, po voćnosti. Ali što se tiče kvalitete i kemija - možemo kazati da je solidna godina, dodaje.

- Svake godine se vidi napredak u kvaliteti maslinovih ulja. Više nemamo lapante ulja, uglavnom su to ekstra djevičanska ulja visoke kakvoće, naglašava viši stručni suradnik za poljoprivredu i turizam pri HGK - ŽK Šibenik Davor Antica.

Najbolje od najboljih - šampionsko ulje cijele manifestacije - iscijeđeno je iz istarskog maslinika.

- Dobili smo fenomenalna ulja, bez obzira na prinose. U ovom poslu sam već 6 godina. Nagrađen sam, pobijedio sam već puno - osvojio sam Maslinu Split, osvojio sam Zagreb, Zadar. Ove godine sam dobio platinu u Londonu i tako. To je sad s mladim uljem prva tako lijepa nagrada, rekao je šampion manifestacije Dani mladog maslinovog ulja Đani Lubiana.

Trud se isplatio i drugom naraštaju maslinara iz Tučepa.

- Godina 2021. je bila poprilično izazovna godina, s obzirom na sušu i vremenske uvjete koji su nas pogodili. I ova jedna post COVID godina, puna stresa, puna svega. Međutim, uz nekakve nadohrane i dodatna natapanja izvukli smo maksimum koji je moguć. I to nas je ove godine zaista nagradilo - evo i priznanjem koje nam znači. Tradicija je to kroz generacije - otac je tu priču počeo, ja sad eto polako nastavljam, kaže šampion višesortnog maslinovog ulja iz Tučepa Miro Borić.

Nastavak tradicije odnosno nasljeđe pokojnog oca motiviralo je i šibenskog kirurga da slobodno vrijeme provodi u obiteljskim maslinicima.

- I kao liječnik koji se drži struke i znanosti, to želim naglasiti, ja poštujem sva pravila struke: znači od jesenske i proljetne gnojidbe, prihrane, zaštite, rezanja, oranja, čišćenja, pravovremenog branja i prerade, pa i čuvanja ulja - ja se držim baš struke, ističe Nino Brajković, 8. mjesto među šampionskim i najbolje ocijenjeno ulje s područja Šibensko-kninske županije.

No struka ovaj put nije mogla udovoljiti svim zainteresiranim maslinarima.

- Što se tiče naše manifestacije, mi evo imamo i previše ulja. Tako da ove godine je došlo 299 ulja. A moram reći da smo odbili najmanje 70 ulja, koja jednostavno ne bi uspjeli fizički ocijeniti. Tako da imamo jako veliki interes za našu manifestaciju, ističe tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

Jer, maslinarska obitelj povećava se iz godine u godinu.

- Ja sam 2006. godine, kao kontinentalac, iz Ivanić grada došao u Podgoru. I otvorio sam uljaru. I eto, nakon 15 godina rada stigle su i nagrade - ovo je jedna od tih, ističe dobitnik srebrne medalje za kvalitetu ulja iz Podgore Darko Acinger.

I dok u Dalmaciji i dalje dominira oblica, a u Istri njihove tradicionalne sorte, maslinarska karta Hrvatske ipak se mijenja.

- U zadnje vrijeme sad već imamo određenih sorti koje su došle izvana. Tako da vidimo i susrećemo se s okusima i mirisima nekih drugih sorti. To je nama interesantno, zašto da ne?! Znači, klima se mijenja. Trebamo gledati sortiment koji će dati najbolje rezultate, ističe tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

Kakve god izazove 2022. postavila pred maslinare i uljare, sigurni smo da će se i na kraju ove godine u Vodicama opet kušati - prvoklasno maslinovo ulje!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!