13:56 / 10.04.2019.

Autor: Igor Ahmetović/P.F./HRT

Unatoč negodovanju Novljana, kompostana sa Zagrebom

-

-

Foto: - / -

Izgradnjom zajedničkog postrojenja za preradu bio otpada Novska i Zagreb našli su zajednički interes tvrdi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
Gradovi Zagreb i Novska te Zagrebački centar za gospodarenje otpadom potpisali su sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog bio otpada u poduzetničkoj zoni Novske.

Sporazum su potpisali novljanski i zagrebački gradonačelnici Marin Piletić i Milan Bandić te direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

Izgradnjom zajedničkog postrojenja za preradu bio otpada Novska i Zagreb našli su zajednički interes tvrdi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

- Zajednički interes da ćemo mi naš bio otpad voziti u kompostanu, postrojenje za obradu bio otpada koja će ovdje raditi i otvoriti nova radna mjesta, proizvoditi kompost i bio plin, objasnio je Bandić. Investicija od oko 50 milijuna eura trebala bi potaknuti razvoj gospodarstva ovog kraja i otvoriti najmanje 40 novih radnih mjesta.

- Proizvodnja bio plina i komposta koji bi bili produkti ovakvog jednog zajedničkog postrojenja svakako da Novsku mogu uvrstiti na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju u prvom planu naše poljoprivrede ali i cjelokupnog gospodarstva, rekao je Piletić, gradonačelnik Novske.

Ulaskom u EU Hrvatska se obvezala izdvojiti i zbrinuti 40% bio otpada iz mješanog komunalnog otpada. Sada treba prionuti na izradu projektne dokumentacije.

- Očekujemo svesrdnu pomoć Ministarstva zaštite koliša da nam osigura europske novce. Sukladno predviđenom javnom pozivu predviđeno je 85% novaca za projektiranje i dokumentaciju, a isto tako i za izgradnju, rekao je Zbomba.

Izrada kompletne dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole za kompostanu u Novskoj očekuje se u iduće dvije godine tijekom kojih će se raspisti i natječaj za izgranju postrojenja.

Novljanska javnost i dalje je podijeljena po pitanju izgradnje kompostane.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!