09:14 / 10.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Unatoč neizvjesnosti oko Kine i SAD-a, svjetske burze porasle

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutarnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donijeta.
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 27.681 bod, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 3.093 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 8.475 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U četvrtak su i američki i kineski dužnosnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine.

To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Međutim, mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutarnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donijeta.

U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

Ipak, na tržištima vlada optimizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!