Unatoč rastu dolazaka i noćenja, kolovoz je u Istri blago podbacio

22.08.2023.

19:39

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Od početka godine pa dosad Istra bilježi 4 % više dolazaka i 2 % više noćenja. Kolovoz, špica sezone, do današnjeg je dana slabiji no prošle godine. Većina većih turističkih odredišta ima manje minuse, a njemačko je tržište inače najbrojnije za Istru nju u kolovozu manje biralo. Evo kako to objašnjavaju u Istri.

U šampionu turizma, Rovinju na dan se odmara 35 tisuća uglavnom stranih turista, ukupne brojke imaju kao lanjske rekordne.

- A što se tiče prvih 20 dana, u 8. mjesecu u minusu smo 3 % u odnosu na isti period lani, ali ti su rezultati očekivani, ništa iznenađujuće za nas, budući da mi na tome i radimo, odnosno da smanjimo pritisak u 7. i 8. mjesecu te da poboljšamo brojke u pred i posezoni te se to da zaključiti po predsezoni, koja je bila jako dobra, a vjerujemo da će se tako nastaviti i u posezoni, rekla je Iva Damuggia iz TZ Rovinj.


Tradicionalni gosti ove godine izbjegli istarske destinacije


I na razini cijele Istre slični podaci za špicu sezone, dolasci na razini lani, noćenja manje. Sudeći prema podacima Nijemaci, Nizozemci, Talijani i Česi u kolovozu su izbejgavali istarske destinacije.

U apartmanskome središtu Istre, Medulinu, Nijemci su i dalje na prvome mjestu, premda je njih 9 % ovoga kolovoza manje ondje na ljetovanju.

- U Medulin dolazimo neprekidno 10 godina, tu smo kao kod kući, Medulin je prelijep, rekao je Benedikt Biyik iz Njemačke.

- Isto ih je kao svake godine tu kod nas, ja nisam vidjela nikakvu razliku, čak bih voljela da je manje gužve u Medulinu, dodala je iznajmljivačica apartmana, Manuela Hrvatin.

Ni u Puli nisu zabrinuti manjim brojem njamčkih gostiju.

- 2023. je prva normalna godina nakon pandemije kada su se sva tržišta vratila i bilo je normalno za očekivati da će se ta brojka smanjiti i da će Nijemci krenuti i na druga tržišta, zaključila je Sanja Cinkopan Korotaj iz TZ Pula.


'Istra radi dobro, ali postoje oscilacije'


Ako se brojke izvlače iz konteksta, mogu dati pogrešnu sliku, kažu vodeći turistički djelatnici Istre.

- Istra sve ovo vrijeme radi dobro, ono o čemu smo i na početku sezone govorili, postoje određene oscilacije, dnevne, tjedne, ali ja to ne bi na svaki način gledao kao posljedicu, nego mislim dako ćemo govoriti o prvih osam mjeseci godine, to treba početkom rujna sjesti i analizirati, zaključio je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Dodaju da njemačko tržište, zbog recesije, već neko vrijeme bilježi slabiji interes, no treba pričekati kraj sezone i dobiti pravu sliku, zaključuju u Istri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!