"UniCredit je među najizloženijim europskim bankama Rusiji"

09.03.2022.

18:32

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potpuni otpis ruskog poslovanja, uključujući mogući gubitak zbog nepodmirivanja kreditnih obaveza ruskih klijenata, stajao bi UniCredit oko 7,4 milijarde eura, pokazalo je priopćenje talijanske banke.

UniCredit je među najizloženijim europskim bankama Rusiji i njegov ruski ogranak je 14. najveći zajmodavac u Rusiji, podsjeća Reuters.

Banka je u priopćenju objavljenom u utorak navela da u Rusiji posluje od 2005. godine i da je njezin ogranak, UniCredit Bank Russia, na kraju prošle godine imao kreditni portfelj koji je sam financirao od 7,8 milijardi eura.

Vrijednost imovine ponderirane za rizik iznosila je 9,4 milijarde eura, a dionički kapital 2,5 milijardi eura.

Kada se izuzmu financijski instrumenti osiguranja od valutnog rizika, izravna izloženost krovne talijanske banke podružnici u Rusiji iznosi oko 1,9 milijardi eura, izvijestila je vlasnica Zagrebačke banke.

Kada ruski klijenti ne bi mogli podmirivati obaveze po kreditima, talijanska bi banka, kako stvari sada stoje, zabilježila gubitak od oko 4,5 milijardi eura, kada se oduzme oko milijarda eura izvoznih jamstava agencija drugih država.

Krediti su gotovo u cijelosti plasirani vodećim ruskim multinacionalnim korporacijama, najvećim dijelom u eurima i dolarima, s ugovorima reguliranim međunarodnim zakonima. Tvrtke pod sankcijama čine manje od pet posto izloženosti, ističu u UniCreditu.

Najveći dio kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina, oko 30 posto, a slijede sektori transporta i strojeva i metala s po 20 posto udjela.

Talijanska banka mogla bi, prema najgorem scenariju, pretrpjeti i gubitak od najviše milijardu euro na financijskim izvedenicama u transakcijama s ruskim bankama.

To znači da bi UniCredit u slučaju potpunog otpisa ruskog poslovanja pretrpio gubitak od 7,4 milijarde eura, konstatira Reuters.

Potpuni otpis značio bi za banku i za dva postotna boda nižu stopu adekvatnosti kapitala nego na kraju prošle godine, od 13,03 posto, stoji u priopćenju UniCredita.

Iz talijanske su banke poručili da bi čak i u tom slučaju isplatili planirane dividende temeljem rezultata poslovanja u 2021. godini.

Istaknuli su i da i dalje planiraju otkupiti svoje dionice u vrijednosti 2,58 milijardi eura, u okviru strategije koju je novi izvršni direktor Andrea Orcel najavio u prosincu, uz uvjet, kako su naglasili, da se stopa adekvatnosti kapitala zadrži iznad 13 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!