United Airlines naručio 200 Boeingovih zrakoplova

13.12.2022.

15:37

Autor: P.F./Hina/HRT

Boeing 787 Dreamlines

Boeing 787 Dreamlines

Foto: Ilustracija / Shutterstock

United Airlines priopćio je da naručuje 100 zrakoplova Boeing 787 Dreamlines te 100 modela 737 MAXD.

Narudžba američkog zrakoplovnog prijevoznika ima katalošku cijenu od oko 43 milijarde dolara i velik je poticaj za američkog proizvođača zrakoplova koji se ove godine suočio s političkim i proizvodnim problemima vezanim uz dva zrakoplova.

Velika Unitedova narudžba odražava optimizam u pogledu porasta potražnje za međunarodnim putovanjima na duge relacije i njegovu želju da zamijeni starije zrakoplove. Boeing je priopćio da je to najveća narudžba Dreamlinera do sada, a United da je to najveća dosadašnja narudžba širokotrupnih zrakoplova nekog američkog prijevoznika.

United je također priopćio da će što prije odgoditi svoju prethodno najavljenu narudžbu od 45 zrakoplova Airbus A350 do 2030. Izvršni direktor Uniteda Scott Kirby rekao je da je jedan od ključnih čimbenika u odluci između Boeinga i Airbusa za njihovu veliku širokotrupnu narudžbu njihova trenutna flota Boeinga 787.

- Kada pokušavamo zaposliti 2500 pilota godišnje i proširiti zrakoplovnu tvrtku, uvođenje nove vrste flote to dramatično usporava, rekao je Kirby.

Izvršni direktor komercijale Uniteda Andrew Nocella rekao je da će narudžba omogućiti zamjenu starijih aviona novim modelima koji štede gorivo, s više vrhunskih sjedala koja nose više tereta i lete brže.

Tako zarađujemo više novca, rekao je Nocella.

U kolovozu je Boeing konačno nastavio isporuke modela 787 nakon što su ga problemi s proizvodnjom u svibnju prošle godine natjerali na obustavu isporuka. Savezna uprava za zrakoplovstvo u srpnju je odobrila Boeingov plan inspekcije i rekonstrukcije potreban za ispunjavanje certifikacijskih standarda i pregledava svaki zrakoplov prije isporuke.

Američki Kongres je prošlog tjedna odbio produžiti Boeingu nadolazeći rok kojim bi se nametnuli novi sigurnosti standardi za modele MAX 7 i MAX 10. Unitedovih 80 od 100 novih zrakoplova je modela MAX 10.

Boeing je mjesecima lobirao kako bi uvjerio zakonodavce da odustanu od roka koji se odnosi na njegove zrakoplove MAX 7 i MAX 10, a koji je nametnuo Kongres 2020. nakon dvije teške nesreće 737 MAX-a u kojima je poginulo 346 ljudi u Indoneziji i Etiopiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!