00:16 / 22.09.2018.

Autor: HRT

Upute za otkup mandarina, jabuka i ostalog voća i povrća

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rok plaćanja, kako se navodi, ne može biti dulji od 60 dana od dana primitka proizvoda, odnosno ne može biti dulji od 30 dana od primitka svježeg proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede dalo je upute otkupljivačima mandarina, jabuka i ostalog voća i povrća kojih su se dužni držati prilikom ovogodišnjeg otkupa. U uputama se među ostalim navodi da otkupljivač jasno mora navesti u ugovoru odredbe o cijeni proizvoda i načinu izračunavanja cijene, zatim koju kvalitetu prihvaća za otkup te rokove plaćanja, koji ne mogu biti dulji od 60 dana.

Otkupljivač je u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom obvezan s proizvođačem sklopiti ugovor koji mora sadržavati sve odredbe bitne za njihov poslovni odnos. Rok plaćanja, kako se navodi, ne može biti dulji od 60 dana od dana primitka proizvoda, odnosno ne može biti dulji od 30 dana od primitka svježeg proizvoda.

Ugovor također mora sadržavati uvjete i rokove isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora, mjesto isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda i odredbu o trajanju ugovora.

Kvaliteta kao element ugovora pri otkupu i prodaji jabuka, mandarina i ostalog voća i povrća primjenjiva je i mogu se koristiti tržišni standardi (opći i posebni tržišni standardi) za voće i povrće koji su propisani Provedbenom uredbom Europske komisije od 7. lipnja 2011. o utvrđivanju detaljnih pravila za sektore voća i povrća te prerađevina voća i povrća.

Da bi otkup bio u skladu sa Zakonom, otkupljivač u ugovoru mora navesti kakvu kvalitetu jabuka, mandarina i ostalog voća i povrća zahtjeva, odnosno mora navesti koji su to sve parametri kojima mora udovoljavati voće i povrće, kako prilikom preuzimanja ne bi došlo do nesporazuma je li otkupljivač dužan preuzeti isporučeno voće i povrće, ističu iz Ministarstva.

Također napominju da je jabuke, mandarine i ostalo voće i povrće koje udovoljava ugovorenoj kvaliteti otkupljivač dužan preuzeti i platiti sukladno sklopljenom ugovoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!