Uručena 23 ugovora malim poduzetnicima s područja Gorskog kotara

18.08.2023.

13:24

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Delnicama su uručena 23 ugovora namijenjena malim poduzetnicima s područja Gorskog kotara. Nažalost, od predviđenih sredstava podijeljeno je manje od polovine - dodijeljeno je 146 tisuća eura od predviđenih 400 tisuća, što pokazuje poduzetničku i demografsku sliku Gorskoga kotara. 

Ugovor o potpori uručeni su 23-oje obrtnika različitih profila, od inženjera softvera do drvoprerađivača, trgovaca i turističkih djelatnika. Iz Delnica je upućen još jedan poziv da poduzetnicima da zatraže potporu jer sredstva su u županiji osigurana i čekaju ih.

- To su sredstva koja su osigurana u proračunu u znatno većem iznosu nego što je bio interes u ovom prvom valu. Danas ćemo dodijeliti ugovore za 23 poduzetnika s područja Gorskog kotara. Sredstava je još ostalo, pa je ovo prilika da pozovemo sve one koji eventualno nisu stigli ili nisu bili upoznati s pozivom da se jave i u narednom periodu. Otprilike, pola sredstava koja su osigurana za poticanje poduzetništva je namijenjeno za područje Gorskog kotara, oko 400 tisuća eura. Danas ćemo potpisati ugovore u vrijednosti 146 tisuća eura, tako da još ima prostora za one koji žele da se jave, rekao je Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana.

- Osim što ćete sredstva utrošiti, naravno, onako kako najbolje znate i za vaše potrebe, pozivam da se javljate i u narednom periodu. Pozivi će biti redovno raspisivani i u narednim godinama i da zajedno učinimo to da se poduzetništvo na ovom ruralnom prostoru, odnosno Gorskom kotaru koji je najpotrebitije područje Županije, unaprijedi i u poduzetnčkom segmentu, dodao je Mamula.

- Ja se bavim čišćenjem kuća za najam, znači turizmom. Sva sredstva koje sam dobila od Županije ću iskoristiti za aparate koje su mi potrebni za rad. Trenutno radim sama, ali razmišljam u skoroj budućnosti zaposliti još curu, dvije, tri. Gorski kotar je sad procvao i stvarno je traženo. Moje mogućnosti su mi za sada tri do četiri klijenta tjedno, rekla je Elvira Salopek, poduzetnica, Ravna Gora.

- Ulaganje u poduzetništvo je uvijek dobra investicija jer se to najčešće vrati u brzom roku. Poduzetnici, pogotovo na području Gorskog kotara, su neizostavan i nuž dio razvoja svake zajednice, prije svega jer zapošljavate naše ljude, stvarate nove vrijednosti i vjerujte itekako smo svjesni da ste vrlo važna karika u svakom gradu i općini. Drago mi je da ste u ovako velikom broju, voljela bih da ste sva sredstva utrošili i dodijelili jer bi to značilo da je svaki poduzetnik koji se javio mogao ostvariti potporu ako je zadovoljio uvjete natječaja. Svima čestitam na ugovorima i vjerujem da će svaki euro biti uložen u razvoj novih aktivnosti, rekla je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!