16:38 / 20.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Uručeni ugovori za projekte osječke urbane aglomeracije

Ministrica Nataša Tramišak

Ministrica Nataša Tramišak

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Osam ugovora za projekte jedinica lokalne samouprave i poduzetničke potporne institucije iz osječke urbane aglomeracije uručila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, koja je rekla da je riječ o projektima koji su uvjet za razvoj mikro i malih poduzetnika.

Ugovori su vrijedni 27 milijuna kuna, a odnose se na razvoj poslovno-poduzetničke infrastrukture u širem okruženju grada Osijeka i realizirat će se u iduće dvije godine.

Među ugovorenim projektima su i izgradnja odvodnje oborinskih voda u Industrijskoj zoni "Nemetin", u blizini Osijeka, izgradnja poduzetničkog centra u Valpovu te izgradnja proizvodno-poduzetničkog inkubatora u Belišću.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja grada Osijeka unaprijeđen u suradnji s ministarstvom i dodana su određena financijska sredstva kako bi se ugovorili svi projekti kojima je poticati razvoj poduzetništva i gospodarstva u cjelini.

Podsjetila je kako je nedavno, također iz tog mehanizma, potpisan ugovor za izgradnju gospodarskog centra u Osijeku, vrijedan 45 milijuna kuna, koji će se financirati nepovratnim novcem iz fondova Europske unije, a zajedno s današnjim ugovorima za poticanje poduzetništva na tom području iz tih će se fondova osigurati više od 70 milijuna kuna.

- Kvalitetni projekti poduzetničko-poslovne infrastrukture uvjet su za razvoj mikro i malih poduzetnika te mogu biti snažan zamašnjak u poticanju mladih da se ohrabre i osnaže u pokretanju vlastitog poslovanja. posebno u sektorima informacijsko-komunikacijskih tehnologija, ali i u drugim djelatnostima za koje se mladi educiraju i pripremaju, poručila je ministrica Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je riječ o projektima koje su općine i gradovi prijavili mjerodavnome ministarstvu te da ta županija prednjači po povlačenju novca iz Europske unije i realizaciji projekata važnih za regionalni razvoj i za razvoj gradova i općina.

- Želimo jednak razvoj i jednake prilike svima, istaknuo je Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!