22:22 / 13.01.2019.

Autor: T.L./M.Š./D.R./HRT

Uskoro odluke o porezu za iznajmljivače

-

-

Foto: - / -

U skladu s nedavnim zakonskim izmjenama općine i gradovi moraju do kraja mjeseca odrediti visinu poreza za male iznajmljivače.
U skladu s nedavnim zakonskim izmjenama općine i gradovi moraju do kraja mjeseca odrediti visinu poreza za male iznajmljivače. Riječ je o paušalu poreza na dohodak koji se dosad plaćao od 150 do 300 kuna po krevetu. Sada može iznositi od 150 do čak 1500 kuna. Većina općina i gradova izjasnila se da neće ništa mijenjati, no ima i onih koji odluku još nisu donijeli.

Još se ne zna kada će se donijeti odluka koju iščekuju splitski iznajmljivači koji su do sada plaćali tristo kuna po krevetu. Vjeruju da ih neće pogoditi maksimalni iznos od 1500 kuna.

- Ako se digne ovaj paušal na maksimalnu tarifu, u svakom slučaju i onima koji imaju dobru popunjenost i visoke cijene to će biti nekakav udar i šok, oni nisu to uračunali u svoje ulaganje, kaže Marina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja.

Upravo je obiteljski smještaj u velikoj mjeri učinio Split turističkom mekom, što je prije nekoliko dana potvrdio i Booking.com stavljajući ga na treće mjesto svjetske liste najnagrađivanijih gradova.

- Visina poreza kod privatnih iznajmljivača obiteljskog smještaja se po mom mišljenju ne bi smjela jednoznačno primjenjivati, jer nije svaka lokacija podjednako atraktivna, kaže nam Ivica Čović, turistički djelatnik.

Klub vijećnika SDP-a uz potporu Mosta i stranke Pametno traži tematsku sjednicu Gradskog vijeća. Smatraju da paušal ne bi trebao biti viši od dosadašnjeg. Vrgorački gradski oci predlažu minimalni poreza od 150 kuna.

Više u prilogu Tatjane Lisičin, Magdalene Šipić i Damira Ravlića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!