Uskoro realizacija 6 milijardi kuna vrijednih projekata u Dalmaciji

24.02.2020.

16:44

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Riječ je o cestovnim i željezničkim projektima, izgradnjama ili rekonstrukcijama mnogih luka na splitskom i dubrovačkom području.
U idućim godinama prostor Splitsko-dalmatinske županije postat će najveće gradilište u Hrvatskoj. Realizirat će se ukupno šest milijardi kuna vrijedni projekti koji će doslovce spasiti područje koje je u prometnom kolapsu i zaostaje u odnosu na ostatak Hrvatske.

Riječ je o cestovnim i željezničkim projektima, izgradnjama ili rekonstrukcijama mnogih luka na splitskom i dubrovačkom području. U Splitu su predstavljene realizirane faze tih projekata dogovorenih na sjednici Vlade u Splitu 2018., a potpisani su i ugovori za dodjelu sredstava za projekte lučke infrastrukture.

Brza cesta Solin Stobreč, tunel Kozjak i spoj do splitske trajektne luke, Rekonstrukcija ceste Makarska Vrgorac i dionice Zagvozd Imotski, novi ulaz u Split, te kao osobit problem, gradska luka i najopterećenije raskrižje u Hrvatskoj, ono kod Stobreča kojim dnevno u sezoni prođe više od pedeset tisuća vozila. To su neki od prioritetnih cestovnih projekata koji će riješiti golemi prometni problem na splitskom području.

- Za ovo što se raspisuju natječaji za ovu godinu sad je pitanje 2-3 godine realizacije tih projekata, u tom smislu oni manji projekti u Splitu, od rampi do pristupnih cesta i kružnih tokova - to će biti puno kraće, smatra ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- U planu nabave za ovu godinu uvršteni su gotovo 500 milijuna kuna vrijedni projekti. Neki su već počeli. Omiška obilaznica već se gradi. U planu je niz projekata na željezici, gradi se i luka u Kaštel Starom. U planu su one u Marini, Podogori i Postirima na Braču.

- Kroz najdalje mjesec dana potpisivanje najveće investicije u području luka na cijelom Jadranu, a to je luka Omiš, 75 milijuna kuna, ističe splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Za dio projekata tražit će se europski novac, a ne uspije li to, istaknuo je ministar Butković, odgovornost za njihovo financiranje preuzima država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!