12:00 / 17.02.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Uskoro veće trošarine na neka pića i duhanske proizvode

-

-

Foto: - / -

Cigarete bi mogle poskupjeti 2 kune po kutiji, a alkoholna pića od 2 kune do 3 kune po litri.
Počela je javna rasprava o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nove trošarine, nakon javne rasprave, stupaju na snagu 1. ožujka. Datum njihove primjene, odnosno kada bi ti proizvodi mogli i poskupjeti, Vlada će odrediti naknadno.

Cigarete bi mogle poskupjeti 2 kune po kutiji. Konačnu riječ dat će proizvođači cigareta. No domaći proizvođači duhana očekuju da će se pušači okrenuti nabavi na crnom tržištu.

- Standard pušača u Hrvatskoj je nizak, njima apsolutno neće biti dostupne te cigarete za te pušače, oni će ih i dalje nastaviti konzumirati, taj duhan. Nažalost, moram priznati nažalost, sve će to biti s crnog tržišta tako da ne vidim efekt od dizanja trošarina na sami proračun, rekao je Željko Aragović iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list".

Zbog trošarina mogla bi poskupjeti i alkoholna pića. Procjene su od 2 kune do 3 kune po litri.

- Očekujemo rast cijena, ali ne očekujemo značajne probleme u realizaciji, niti značajan pad realizacije zbog toga što su trošarine u nekim zemljama EU značajnije veće nego što je to slučaj u Hrvatskoj, izjavio je Stipe Bevanda iz tvrtke Maraska d.d.

Bezalkoholna pića koja ne sadržavaju šećer, mogla bi pojeftiniti, jer se za njih smanjuje fiksni dio trošarine. No za sokove koji sadržavaju šećer, trošarina će biti veća, jer se povećava varijabilni dio ovisno o količini dodanog šećera.

- Kod nekih pića će doći do pojeftinjenja, ovisno o udjelu šećera koji postoje u sadržaju bezalkoholnog pića; kod nekih će doći do efekta povećanja trošarina, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Cijene vina i piva trebale bi ostati iste, jer se na njih ove promjene ne odnose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!