16:44 / 04.03.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HRT

Uskoro će biti završen puni profil Istarskoga ipsilona

Radovi na istarskom ipsilonu

Radovi na istarskom ipsilonu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Radovi na posljednjoj dionici istočnoga kraka Istarskog ipsilona bit će gotovi čak nekoliko mjeseci prije roka. Gotovo istovremeno s puštanjem u promet dionice Cerovlje - Vranja, u lipnju, kreće i proboj druge cijevi tunela Učka.

Prva trećina dionice od Pazina do tunela Učka puštena je u promet lani u studenome. Na preostalome se dijelu dionice radi ubrzano i uigrano.

- Od ukupnog projekta ostalo je još 16 kilometara za finiširati i pustiti u promet. U projektu smo imali više od 300 miniranja, 2 milijuna kubika materijala je iskopano i prevezeno na lokacije gdje treba iskoristiti taj materijal, rekao je Paolo Lukež, pomoćnik rukovoditelja u Službi sigurnosti prometa Bina-Istre.

I tako se gotovo tisuću radnika dnevno na gradilištu sa 400 strojeva sve više približava tunelu. Proboj njegove druge cijevi projekt je vrijedan 200 milijuna eura.

- S rokom od 42 mjeseca za izvođenje radova ključ u ruke, znači potpuno opremljen tunel, spreman za puštanje u promet, dok će već u prva 24 mjeseca tunel biti spojen i trebat će nastaviti onda s fazom opremanja koja bi onda trajala godinu dana otprilike, rekao je Christian Santaleze, direktor Bina-Istre.

Kao i tijekom dosadašnjih radova ni tada promet neće biti zaustavljen, a vozila će moći kroz dosadašnju cijev tunela čak i tijekom miniranja u drugoj cijevi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!