17:27 / 02.04.2021.

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

Uskrsnice za domaće životinje

Uskrsnice za domaće životinje

Uskrsnice za domaće životinje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nekada je cijelo ludbreško područje počivalo na stočarstvu, no u deset godina smanjio se broj krava za nevjerojatnih 90 posto. Slično je stanje i u svinjogojstvu - svinjci su prazni, mladima se uzgoj ne isplati pa su se u općini Sveti Đurđ dosjetili dijeliti - uskrsnice za domaće životinje.

U općini Sveti Đurđ, kao i u cijelom ludbreškom kraju, još prije petnaestak godina živjelo se od svinjogojstva. Nakon svinjske kuge 2007. broj tovljenika drastično je pao. Ono što nije uništila kuga, uništava pandemija - žale se proizvođači.

- Od devetog mjeseca prošle godine je katastrofa, nema nikakvih događanja i ljudi su prisiljeni prodavati krmače ispod cijene, kaže Damir Jagić, svinjogojac.

Osim od mesa - ovo je područje nekada živjelo i od mlijeka. Danas su mnoge staje prazne, a krava - nema.

U općini već nekoliko godina, da bi ohrabrili proizvođače, dijele božićnice za krave i svinje. No od ove godine i uskrsnice.

- U proračunu je osigurano oko 350 do 400 tisuća kuna, to ćemo njima podijeliti. Proizvođači mlijeka će po kravi dobiti 100 kuna, a oni koji drže krmače tu ćemo limitirati do deset komada i po komadu će dobiti 50 kuna, rekao je Josip Jany, načelnik općine Sveti Đurđ.

Iako je novac simboličan, poljoprivrednici će barem namiriti troškove za hranu životinjama, ističu.

No mjeri unatoč - mladi i dalje u ovome kraju poljoprivredu napuštaju jer im se, zaključuju - ona ne isplati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!