Usporen tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu

02.09.2022.

17:32

Autor: M.M./HRT/Hina

Usporen tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu

Usporen tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poslodavci u SAD-u u kolovozu su otvorili znatno manje radnih mjesta nego u mjesecu ranije, a stopa nezaposlenosti ponovo je prekoračila pretpandemijsku razinu, objavilo je u petak ministarstvo rada.

Broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu je neto uvećan za 315 tisuća, nakon naniže revidiranih 526 tisuća u srpnju i 293 tisuće u lipnju, pokazuje izvješće ministarstva.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u srpnju i lipnju bio 107 tisuća manji no što je ministarstvo izvijestilo u dosadašnjim procjenama.

Broj zaposlenih porastao je za oko 5,8 milijuna u proteklih 12 mjeseci budući da se tržište rada kontinuirano oporavlja od krize koju je izazvala pandemija, navode u ministarstvu, napominjući da je trenutno zaposleno 240 tisuća više građana nego u pretpandemijskoj veljači 2020.

U kolovozu najviše su zapošljavale tvrtke u sektorima stručnih i poslovnih usluga, te u zdravstvu i maloprodaji.

Broj zaposlenih nije se bitnije mijenjao u odnosu na prethodni mjesec u građevinskom, informacijskom i sektoru prijevoza i skladištenja i ostalim uslužnim djelatnostima, ali i u državnom sektoru.

Stopa nezaposlenosti uvećana je za 0,2 postotna boda u odnosu na srpanj, na 3,7 posto. Broj nezaposlenih pritom je porastao za 344 tisuće, na šest milijuna, objavilo je ministarstvo.

U srpnju su se oba pokazatelja bila vratila na razine iz pretpandemijske veljače 2020., podsjeća ministarstvo u izvješću. U mjesecu prije početka širenja koronavirusne zaraze stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je 3,5 posto, uz 5,7 milijuna nezaposlenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!