Hrvatska zabilježila šest puta više dolazaka američkih gostiju u odnosu na isto razdoblje 2021.

13.05.2022.

12:24

Autor: Branka Slavica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvatska je do sada zabilježila šest puta više dolazaka američkih gostiju u odnosu na isto razdoblje 2021.

Hrvatska je do sada zabilježila šest puta više dolazaka američkih gostiju u odnosu na isto razdoblje 2021.

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Hrvatska je do sada zabilježila šest puta više dolazaka i noćenja američkih gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prije nekoliko dana - kanadski Air Tranzat ponovno je uspostavio izravni let Zagreb - Toronto, a potkraj mjeseca United Airlines uvodi let New York- Dubrovnik. Istodobno, nakon ukidanja turističkih viza, raste broj putnika iz Hrvatske u SAD.

Bauk pandemije i dalje prijeti, ali posjetitelji su se vratili u Washington.

Ispred Bijele kuće tura na hrvatskom jeziku. Skupinu od 30-ak putnika predvodi Toni Ganjto. Nakon što su SAD ukinule vize za turiste iz Hrvatske, raste zanimanje za put preko Atlantika. Putnici dolazak moraju najaviti kroz sustav ESTA.

- Naši gosti su oduševljeni jednostavnošću samoga postupka, ali naravno i dio koji je vezan uz COVID - morate biti cijepljeni i uz to imati negativan test, odnosno preboljenje, tako da je prilično jednostavno doći ovdje u Ameriku, kaže Toni Ganjto, turistički manager.

U postpandemijskom razdoblju odluka o dalekom putovanju ipak se "vagala".

- Skupili smo hrabrosti i otišli smo, i na kraju drago mi je. Predivno je ovdje, Washington, New York, ne znam što je ljepše, rekla je Paula Belas, Pula.

Putuje se i u suprotnom smjeru, iz SAD-a prema Europi. Amerikanci su u ovoj godini u Hrvatskoj ostvarili 31 tisuću dolazaka i 120 tisuća noćenja.

- Čitava Europa jako je zanimljiva. Prema podacima jednog od udruženja koje to prati postoje podaci da je potražnja američkih gostiju za Europom za 11 posto veća sada u odnosu na čak 2019 godinu, rekla je Leila Krešić-Jurić, direktorica predstavništva HTZ-a u SAD-u.

Putovanja nije zaobišao val poskupljenja izazvan ratom u Ukrajini i visokim cijenama nafte. Svejedno, ljeto 2022. turistički djelatnici željno iščekuju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!