08:58 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Ususret novoj energetskoj strategiji"

-

-

Foto: - / -

- Energetsku poziciju Hrvatske moramo intenzivnije koristiti kako bi postigli cilj, a to su konkurentna i dostupna energija te sigurna opskrba, istaknula je u uvodnom govoru predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak da bi nova energetska strategija morala doprinijeti energetskom razvoju Hrvatske, prije svega smanjenjem ovisnosti o uvozu energije i zaustavljanjem pada domaće proizvodnje, razvojem alternativnih dobavnih pravaca energije i većom energetskom učinkovitošću.

Otvarajući konferenciju Jutarnjeg lista "Ususret novoj energetskoj strategiji, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su domaći energetski potencijali nacionalni interes i ono što moramo imati da bismo mogli istinski upravljati vlastitim razvojem.

Naglasila je pritom da moramo intenzivnije koristiti poziciju zemlje, kako bismo postigli cilj naše energetske politike, a to su konkurentna i dostupna energija i sigurna opskrba.

Predsjednica RH napominje da, iako je upravljanje energetskim izvorima i opskrbom bitan uvjet suverenosti svake države, se tom aspektu suverenosti posvećivalo premalo pažnje.

- Nedostatak ozbiljnijih investicija u energetici od osamostaljenja Hrvatske ima vrlo negativan utjecaj na neke ključne ekonomske i razvojne parametre. Svi znamo i nije potrebno ponavljati da je pitanje energetskog razvoja ujedno i pitanje razvoja cijeloga gospodarstva, samim time i društvenog razvoja u cjelini, poručuje Grabar-Kitarović.

Kaže da nam Strategija energetskog razvoja, za koju očekuje da će u ovoj godini ugledati svjetlo dana, mora pomoći u ispunjenju tog cilja i potaknuti na daljnje korake u pravome smjeru.

Pod tim koracima podrazumijeva smanjenje ovisnosti o uvozu energije i zaustavljanje pada domaće proizvodnje, prije svega ulaganjem u nove kapacitete i infrastrukturu.

Zatim, navodi Grabar-Kitarović, tu je razvoj alternativnih dobavnih pravaca energije, čime svoj geostrateški položaj stavljamo u funkciju energetskoj razvoja, kako Hrvatske tako i Europske unije, ali i cijelog europskog jugoistoka.

Naposljetku, predsjednica apostrofira veću energetsku učinkovitost, kako bismo smanjili nepotrebnu potrošnju energije i time dali dodatni prinos ublažavanju klimatskih promjena.

- Mislim da bi nas naša nespremnost ili neprepoznavanje budućih energetskih izazova, poput klimatskih promjena, sigurnosnih pitanja i tehnološkog razvoja, mogla skupo stajati i gurnuti na rub razvojnih procesa u energetici, ocjenjuje Grabar-Kitarović.

Predsjednica vjeruje da će nova energetska strategija na te izazove gledati kao na novu priliku za rast i strateški pozicionirati Hrvatsku kao relevantnog energetskog subjekta u Europskoj energetskoj uniji.

- Osim toga, sve je to vrlo važno za razvoj naše znanosti i tehnologije, koje moraju dobiti veću ulogu u planiranju i razvoju hrvatske energetike. U tom segmentu Hrvatska ima sjajnu tradiciju energetskih znanosti na sveučilištima i u institutima te velik broj izvrsnih energetičara u praksi. Tu baštinu moramo dalje unaprjeđivati ako želimo držati razvojni korak s razvijenim svijetom, zaključuje Grabar-Kitarović.

Ćorić: Strategija afirmira domaći proizvodni potencijal

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odgovorio je na pitanje kada bi Strategija energetskog razvoja Hrvatske mogla biti gotova.

- U ožujku očekujem konačni tekst strategije koji će biti poslan prema Vladi i Saboru. Vjerujem da iduće godine na ovoj konferenciji strategija neće više biti tema.

Što se tiče plinskog biznisa, scenariji predviđaju smanjenje potrošnje plina.

- Mi ne stavljamo plin po strani, to nije ideja koja je promovirana u strategiji. No, svakako želim naglasiti da strategija u potpunosti afirmira domaći proizvodni potencijal. Posebice obnovljive izvore energije. Činimo se da se istraživanje i eksploatacija fosilnih goriva u narednom razdoblju unaprijedi, dodaje ministar.

Što se tiče LNG terminala na Krku, ministar ističe da je to jedan od prioritetnih projekata.

- To je infrastrukturni projekt koji u slučaju problema, RH u potpunosti namiruje njezine potrebe za plinom. To nije fikcija, to je jednostavno tako jer je njegov kapacitet na razini potrošnje Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!