19:43 / 26.02.2020.

Autor: IMS/HRT

Utjecaj koronavirusa na gospodarstvo

-

-

Foto: - / -

Kao u svemu, tako i u gospodarstvu i u ekonomiji, psihološki efekt je poprilično važan. I sami efekti koronavirusa mogu biti dodatno pojačani ako se pristupi iracionalnim potezima, kazao je Marić.
Zbog širenja koronavirusa izvan granica Kine njegov utjecaj na globalno gospodarstvo mogao bi biti veći nego što se očekivalo. Cijene dionica na svjetskim burzama drastično padaju, a analitičari procjenjuju da bi posljedice mogle iznositi čak 1 100 milijardi dolara, što je više od 1 posto svjetskog gospodarstva.

Četiri dana zaredom američke burze padaju. Sve više kompanija najavljuje smanjivanje proizvodnje ako se poremećaji u opskrbi nastave.

- Ako se do vikenda ne dogodi oporavak tržišta kapitala, tada bi cijela priča mogla potrajati. To je loše, jer ako se ulagači uplaše, počinju podizati svoj novac i odlaziti s burzi, izjavio je ekonomski analitičar Max Wolff.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ističe kako ne treba iznenađivati pad na burzama, bez obzira na to što je Kina objavila da je virus dosegnuo svoj vrhunac.

- Radi se očito o tome da tržišta u ovom trenutku pokušavaju predvidjeti što će se dogoditi s onim što možemo zvati pandemijom, gdje se virus raširio sada na druge zemlje, rekao je Vujčić.

Zasad je teško procijeniti učinke, ali poslodavci ističu kako je jedino sigurno da virus gospodarstvu neće donijeti ništa dobro.

- Ako dođe do zatvaranja nekih tvrtki i zabrana hodanja, to će sigurno imati veliki utjecaj na potrošnju, na funkcioniranje nekih tvrtki i stvari sigurno nisu nimalo bezazlene, izjavio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Najveći je upitnik nad turizmom, koji čini gotovo 20 posto našeg BDP-a.

- Došlo je do određenih otkaza kongresa, evenata i tzv. tura, međutim što se tiče glavne turističke sezone, nemamo nikakve naznake da se nešto bitno događa, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Razmjeri utjecaja na globalno gospodarstvo, pa tako i hrvatsko, ipak će ponajprije ovisiti o tome koliko će se virus raširiti i koliko će epidemija trajati.


Nas, naravno, najviše zanima kako bi virus mogao utjecati na hrvatsko gospodarstvo, ponajprije na turizam. Stoga je u Dnevniku gostovao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

- Što se tiče samog proračuna već su sredstva određena predviđena. Nemoguće je predviđati bilo kakve efekte izvanrednih okolnosti. Za tu namjenu služe sredstva proračunske zalihe, one su za ovu godinu planirane u iznosu od 100 milijuna kuna. Za ovaj konkretno slučaj postoje još i određene stavke na razini ministarstva zdravstva za određene hitne intervencije, kazao je Marić.

Trebamo biti oprezni, ali ne trebamo paničariti

- Kao u svemu, tako i u gospodarstvu i u ekonomiji, psihološki efekt je poprilično važan i vrlo često još i važniji od nekakvih drugih elemenata. I sami efekti koronavirusa koji su do sada sigurno vidljivi mogu, nažalost, biti samo još dodatno pojačani ako se pristupi iracionalnim potezima, u konačnici ovo što stalno zagovaramo da se ta vrsta paničnog ponašanja što je moguće smanji, kazao je ministar.

O tome hoće li koronavirus utjecati na turizam i općenito na naše gospodarstvo, Marić je kazao:

- U ovom trenutku je zaista teško procijeniti, jer nedostaje jedna od ključnih varijabli. Dakle, nitko ne može procijeniti trajanje koronavirusa, kao i sama dubina. Sukladno tome, ono što je najvažnije je da smo svjesni problema, da se njemu trezveno pristupa i u konačnici da se poduzimaju sve mjere kako bi se minimalizirala šteta.

Ovo je samo dio razgovora, a što je još na ovu temu rekao ministar Marić, poslušajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!