17:59 / 01.08.2018.

Autor: I.B./S.S./HRT

Uvjeti otkupa moraju biti jasni

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao štititi proizvođače koji rade transparetno. Za lovce u mutnom kazne mogu biti milijunske.
Već pola godine na snazi je Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse kojemu je cilj suzbiti nepoštene odnose u lancu opskrbe proizvođač-otkupljivač-trgovac.

Među ostalim, trebao bi spriječiti i dampinšku prodaju robe ispod nabavne cijene ili nametanje nepoštenih pravila otkupa proizvođačima. Upravo zbog netransparetnog otkupa pokrenut je postupak protiv nekih otkupljivača lubenica.

Zbog sumnje u netransparentan otkup lubenica, u Agenciju je stigla anonimna dojava protiv tri otkupljivača lubenica. Iz Agencije poručuju da ispituje sve okolnosti otkupa i trgovine lubenicama. Provjeravaju i dva velika otkupljivača pšenice. Napominju da svakome treba pružiti priliku za usklađivanje sa zakonom.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao štititi proizvođače koji rade transparetno. Za lovce u mutnom kazne mogu biti milijunske. To bi trebao biti dovoljan poticaj proizvođačima, otkupljivačima i trgovcima - da urede svoje odnose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!