Ministri energetike EU-a bez dogovora o zabrani uvoza ruskog plina i nafte

19:53 / 02.05.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Ministrice Barbara Pompili (Francuska) i Anna Moskwa (Poljska)

Ministrice Barbara Pompili (Francuska) i Anna Moskwa (Poljska)

Foto: Yves Heman / REUTERS

Izvanredni sastanak ministara energetike zemalja članica Europske unije u Bruxellesu završio je bez dogovora vezano za zabranu uvoza ruskog plina i nafte. Europska unija nema zajedničko stajalište. Njemačka je i dalje oprezna, dok se Mađarska otvoreno protivi embargu.

U fokusu ministara Europske unije embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije nakon što je Moskva zatvorila plinski ventil Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile plaćati u rubljima. Bruxelles će se solidarizirati s Varšavom i Sofijom i neće pristati na promjenu ugovornih obveza. 


- Odluka Gazproma da obustavi isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj označava još jednu prekretnicu u sadašnjoj krizi. To je nepravedno kršenje postojećih ugovora s tim ruskim energetskim divom i upozorenje da bilo koja država može biti sljedeća. Jer bilo kakva buduća plaćanja Rusiji u rubljima predstavljala bi kršenje sankcija i države EU-a to neće prihvatiti, rekla je europska povjerenica za energetiku Kadri Simson.


Berlin je dosad vodio vrlo opreznu politiku prema Rusiji. Njemačka je vlada oklijevala s prekidom uvoza plina jer je ovisna o ruskim energentima. Sada je priznala da bi mogla podnijeti embargo na naftu, i to ne odmah, ali ne i zabranu uvoza plina. 


- Njemačka nije protiv zabrane uvoza nafte iz Rusije. Naravno da je to težak teret, ali mi bismo bili spremni i to učiniti. Uvijek sam davao do znanja koja je njemačka pozicija i lobirao kako bi za nju bilo razumijevanja. Primjerice, onu vezano za uvođenje embarga na ruski plin, a na što Njemačka još nije spremna, rekao je njemački ministar ekonomije Robert Habeck.


Mađarska se, pak, protivi embargu na uvoz i nafte i plina. Budimpešta bi ipak mogla biti izuzeta od zabrane uvoza nafte zato što je uvelike ovisna o njoj. 


- U ovoj fazi nema neposrednog rizika za sigurnost opskrbe Europe jer postoji alternativa ruskoj opskrbi. Zasad se isporuke u Poljsku i Bugarsku nastavljaju alternativnim rutama iz Grčke i Njemačke, rekla je Simson.


Rusija Europskoj uniji isporučuje 40 posto plina i 26 posto nafte. Europska komisija sutra bi trebala finalizirati novi, šesti paket sankcija Rusiji. On bi trebao uključivati i zabranu kupnje ruske nafte jer je njezin izvoz glavni izvor financiranja ruskog ratnog stroja. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!